Jutri bi lahko padla odločitev o zamiku prenove sistema omrežnin

Zeleni prehod Forbes Slovenija 22. aprila, 2024 15.18
featured image

Po tem, ko je vodja agencije za energijo kot pristojni organ, zavrnil predlog resornega ministrstva, da bi za dve leti zamaknili uveljavitev novega sistema obračunavanja omrežnine pri elektriki, se je zdaj oglasilo še vodstvo GZS.

22. aprila, 2024 15.18

Vodstvo GZS verjame, da bo prišlo do dveletnega prehodnega obdobja pri uveljavitvi novega sistema obračunavanja omrežnine pri elektriki. Če agencija predloga ne bo upoštevala, na GZS menijo, da bi moral minister poseči z zakonom, poroča STA.

Čeprav akt, ki opredeljuje obračun omrežnine, velja poldrugo leto, je lahko gospodarstvo izračune, kaj bo pomenil novi sistem, ki naj bi začel veljati 1. julija letos, pripravilo šele od januarja letos. Tudi podjetja, ki imajo za to usposobljen kader, so imela težave pri pridobivanju podatkov, je danes na srečanju z novinarji v Ljubljani dejala generalna direktorica Gospodarske zbornice Slovenije (GZS) Vesna Nahtigal.

Kot je dodala, “minister in vlada ne bi prisluhnila, če bi bila zadovoljna z aktom”. S tem naj se ne bi odgovarjalo na spremembe, do katerih je v EU prišlo pri obnovljivih virih energije, tako da bi bilo treba prilagoditi metodologijo.

O zamiku v torek

Svet agencije za energijo naj bi po njenih besedah o morebitnem zamiku odločal v torek. “Lahko, da bo agencija vztrajala pri svojem … ampak po mojem mnenju bi moral minister, če je takšno izjavo dal, pač poseči z zakonom,” je po pisanju STA dejala generalna direktorica GZS.

Poudarila je, da ne bi bilo pametno “potopiti gospodarstva”. Strinja se, da so za zeleni prehod potrebne tudi spremembe pri omrežnini, a poudarja, da je potreben čas za prilagoditev. Spomnila je na izjave dobaviteljev električne energije, da do predvidenega datuma ne bodo mogli izvesti potrebnih testiranj.

Kaj predlaga GZS

V zbornici predlagajo, da se predvideni sistem spremeni, med drugim da bi bili namesto petih trije časovni bloki in da ne bi bilo razlike med zimsko in poletno sezono, da bi bile razlike med tarifnimi postavkami za posamezni blok višje, da se odjem prilagaja na tri ali štiri ure namesto na sedem ur, da je treba večjo težo nameniti omrežnini za energijo, kar poda višjo in hitrejšo finančno spodbudo za prilaganje odjema. Kot pravijo, bi bilo treba najprej znižati tarifne postavke tako za moč kot za energijo v uporabniških skupinah, kjer je povišanje skokovito in nesorazmerno. Dodatno predlagajo, da se omrežnina za moč obračunava glede na dejansko realizirano moč brez kaznovanja preseganja določene obračunske moči.

Anketa, ki jo je GZS izvedla med svojimi člani, je med drugim pokazala, da bi novosti, kot so predvidene, pomenile veliko dodatno stroškovno obremenitev. Kot je povedala samostojna svetovalka v službi za okolje, podnebje in energijo pri GZS Andreja Čerče, bi se odjemalcem na srednji in visoki napetosti znižala omrežnina za moč, nesorazmerno pa bi se zvišala omrežnina za odjem, tudi za šestkrat.

generalna direktorica zbornice Vesna Nahtigal
Direktorica GZS Vesna Nahtigal je prepričana, da bi moral minister poseči z zakonom, če agencija ne bo upoštevala predloga za zamik prenove sistema omrežnin (Foto: Igor Kupljenik/BOBO)

STA piše tudi, da v zbornici pravijo, da se podjetja lahko prilagodijo z vidika doseganja obračunske moči, se pa večinoma ne morejo z vidika prevzete energije, saj proizvodni procesi pri večini ne omogočajo prekinitev. Tako na dnevni ravni ne bi mogli prilagajati časovnim blokom, tudi predvidena omrežnina v poletni sezoni pa ni toliko nižja, da bi občutno zmanjšala strošek omrežnine na letni ravni.

Analize, kakšen delež končnih računov za elektriko predstavlja strošek omrežnine, na GZS niso izvedli. Generalna direktorica zbornice je navedla primer srednje velike livarne, pri kateri da bi se letni strošek omrežnine s sedanjih 170.000 evrov povečal na 760.000 evrov.

Agencija vztraja s spremembo

Agencija za energijo je minuli teden navedla, da omrežnina pri industrijskih odjemalcih na srednji napetosti predstavlja med sedmimi in 15 odstotki končnega stroška oskrbe z energijo, pri porabnikih na visoki napetosti pa med tremi in štirimi odstotki, zato da prenova obračuna omrežnine ne bi pomenila pomembnega vpliva na končni strošek oskrbe z elektriko.

Ministrstvo za okolje, podnebje in energijo je minuli teden Agenciji za energijo predlagalo, da uvedbo novega sistema obračunavanja omrežnine prestavi za dve leti. Med razlogi je navedlo opozorila dobaviteljev elektrike, da bi bilo potrebno vsaj trimesečno testiranje vseh možnih obračunov, česar pa do predvidenega datuma ne bodo mogli izvesti, ker še ni na voljo vseh podatkov. Poleg tega so predstavniki gospodarstva opozorili, da so se podjetja v zadnjih dveh letih soočala z visoko rastjo cen elektrike in da so že izkoristila možnosti optimizacije glede porabe, tako da bi jih obremenili še dodatni stroški z omrežnino. Kot tretji razlog pa ministrstvo navaja spremembe na trgu zaradi pospešenega razvoja OVE v EU, čemur bi bilo morda smiselno prilagoditi metodologijo.

V agenciji so se odzvali, da ne razmišljajo o novi prestavitvi uvedbe novega sistema. Ocenili so, da bi morali biti deležniki tudi z vidika informacijske podpore že dovolj dobro pripravljeni in da to ne sme ne sme biti več razlog za prestavitev.