Prihajajo državne garancije kreditov za mikro, mala in srednja podjetja

Novice Aljoša Črnko 22. aprila, 2024 11.44 > 22. aprila, 2024 11.46
featured image

Podjetja lahko garancije kreditov pridobijo za izvedbo tehnoloških projektov s poudarkom na področju digitalizacije, zelenega in krožnega gospodarstva.

22. aprila, 2024 11.44 > 22. aprila, 2024 11.46

Slovenski podjetniški sklad (SPS) je razpisal 66 milijonov evrov garancij za zavarovanje bančnih kreditov. Ti bodo na voljo mikro, malim in srednje velikim podjetjem, so sporočili iz ministrstva za gospodarstvo.

Podjetja bodo bančne kredite lahko pridobila za izvedbo tehnološko zahtevnejših oziroma manj zahtevnejših projektov s poudarkom na podpori projektom na področju digitalizacije, zelenega in krožnega gospodarstva.

“Poleg garancije, ki jo nudi SPS, bodo podjetja letos upravičena tudi do znižane obrestne mere in ostalih ugodnih pogojev najema kredita pri poslovnih bankah, ki sodelujejo s SPS,” sporočajo z ministrstva, ki ga vodi Matjaž Han.

Podjetja bodo lahko za kredite, ki bodo vredni do 1,25 milijona evrov in bodo imeli ročnost do deset let, zaprosila za garancije v višini 60 ali 80 odstotkov vrednosti. Zaprosila bodo lahko tudi za koriščenje moratorija do dveh let, za kredite, ki jih bodo predhodno odobrile banke.

“Garancije SPS za bančne kredite so letos namenjene predvsem krepitvi konkurenčnih sposobnosti podjetij, razvoju ali uporabi zelenih tehnologij in digitalnih rešitev, ki omogočajo zmanjšanje porabe energije in prispevajo k ciljem blaženja podnebnih sprememb, prehodu na krožno gospodarstvo ter integraciji ali uporabi digitalnih tehnologij pri proizvodnih procesih,” so še navedli na gospodarskem ministrstvu.

Razpis je namenjen tako podjetjem kot tudi samostojnim podjetnikom, ki delujejo na območju Republike Slovenije in načrtujejo investicije, ki zagotavljajo rast podjetja.

Vloge je mogoče oddati 15. in 25. maja, 15. junija, 5. julija, 1. in 15. septembra ter 1. in 15. oktobra oziroma do porabe sredstev.