Microsoft je z umetno inteligenco naučil Mona Liso repati

Tehnologija Forbes Slovenija 21. aprila, 2024 20.38
featured image

Slavna Mona Lisa je s pomočjo umetne inteligence dobila novo veščino.

21. aprila, 2024 20.38

Nov model umetne inteligence, ki so ga razvili pri ameriškem tehnološkem velikanu Microsoft, lahko iz fotografije in avdio posnetka ustvari video govoreče osebe. Stvaritve modela VASA-1 so zabavne in obenem srhljivo realistične, piše CNN.

Raziskovalci pri Microsoftu so model predstavili pretekli teden. Vasa lahko iz fotografije obraza in avdio posnetka govora v trenutku ustvari video posnetek obraza, ki izgovarja besede iz avdio posnetka. V enem od predstavitvenih videov so delovanje tehnologije prikazali z animirano podobo Mona Lise, ki recitira komično rap sklado igralke Anne Hathaway.

Model se je uril na videoposnetkih obrazov ljudi med govorjenjem. Zasnovan je za prepoznavanje naravnih gibov obraza in glave, vključno z “gibanjem ustnic, izrazom na obrazu, pogledom in mežikanjem,” so povedali raziskovalci.

Microsoft je sporočil, da bi tehnologijo lahko uporabili za izobraževanje, “izboljšanje dostopnosti za posameznike s komunikacijskimi omejitvami” ali potencialno za ustvarjanje virtualnih spremljevalcev. Opozarjajo pa tudi, da bi lahko orodje zlorabili za lažno predstavljanje resničnih ljudi.

Tehnološko podjetje Microsoft
Microsoft je na krilih umetne inteligence postal največje podjetje na svetu (Foto: PROFIMEDIA)

Skrito pred javnostjo

Mnogi svarijo tudi glede negativnih učinkov tovrstnih modelov umetne inteligence na kreativne industrije, kot sta film in književnost.

Za zdaj Microsoft še ne načrtuje lansiranja modela v javnost. Microsoftov partner OpenAI, ki je razvil klepetalnik ChatGPT, je enak pristop ubral s svojim modelom za ustvarjanje video vsebin Sora. OpenAI je Soro predstavil februarja, a je od takrat na voljo samo izbranim profesionalnim uporabnikom in profesorjem kibernetske varnosti.

Kljub temu Microsoft meni, da njihov model “znatno prekaša” druga podobna orodja. Obenem “utira pot za sodelovanje v realnem času z realističnimi avatarji, ki posnemajo človeško pogovorno vedenje.”

Tehnološko podjetje Microsoft
Za zdaj nov model umetne inteligence še ne bo na voljo javnosti (Foto: PROFIMEDIA)

Umetniški poskus

Za “nadgradnjo” Mona Lise s pomočjo umetne inteligence so sicer že pred leti poskrbeli umetniki sami. Leta 2015 je Francoz Florent Aziosmanoff skupaj s 40 tehniki in umetniki predstavil sliko ‘Živeča Mona Lisa’, piše portal Artnet.

V njej so s pomočjo senzorja gibanja in procesiranja z umetno inteligenco skušali poustvariti dobro poznano lastnost izvirnika, kjer nam pogled subjekta sledi, ko se premikamo po sobi. Živeča Mona Lisa lahko sledi opazovalcem s pogledom, našobi ustnice in se namršči.

“Leonardo da Vinci je poskušal Mona Liso oživiti, zato je prav, da smo njegov namen ponesli nekaj korakov dlje,” je takrat za Telegraph dejal Aziosmanoff.