Ameriški ultimat omrežju, ki ga uporablja 170 milijonov ljudi v ZDA

Novice Forbes Slovenija 24. aprila, 2024 10.39
featured image

Ameriški senat je v torek z veliko večino potrdil zakon, ki kitajsko družbeno omrežje TikTok postavlja pred težko odločitev: prodati ameriške posle ali tvegati njihovo prepoved.

24. aprila, 2024 10.39

V torek zvečer so ameriški senatorji izglasovali zakon, ki predvideva prepoved kitajskega družbenega omrežja TikTok v ZDA, če lastnik ByteDance ne proda svojega lastniškega deleža v ameriški podružnici TikToka. Za zakon je glasovalo 79 senatorjev, proti pa 18.

Zakon je v soboto prestal tudi glasovanje v predstavniškem domu ameriškega kongresa. Ameriški predsednik Joe Biden naj bi ga po sprejetju v obeh domovih kongresa podpisal v sredo. TikTok bo imel od podpisa zakona devet mesecev oziroma 270 dni časa, da proda svoje ameriške posle. Biden lahko to obdobje podaljša še za 90 dni.

Ameriške odločevalce skrbi predvsem, da lahko prek TikToka kitajske oblasti dostopajo do uporabniških podatkov Američanov in jih nadzorujejo prek aplikacije, piše Reuters. TikTok trdi, da ni nikoli delil uporabniških podatkov s kitajskimi oblastmi.

“To je prepoved TikToka in utišanje vašega glasu,” se je na odločitev popoldne odzval direktor tega družbenega omrežja Šov Zi Čev. V videonagovoru je spomnil na pravico do svobode govora, ki ima osrednjo vlogo v ameriški družbi, ter opozoril na kopico uporabnikov, ki so na tem družbenem omrežju našli skupnost, povezanost in priložnost za zaslužek.

Direktor Tik Toka Šov Zi Čev
Direktor TikToka Šov Zi Čev je že nakazal možnost, da bodo odločitev kongresa izpodbijali na sodišču.(Foto: PROFIMEDIA)

Zi Čev je že namignil, da bo podjetje odločitev kongresa izpodbijalo na sodišču. “Verjemite, da ne gremo nikamor. Na sodiščih se bomo borili za vaše pravice. Dejstva in ustava so na naši strani, spet bomo zmagali,” je povedal. TikTok je pred štirimi leti že uspešno izpodbijal prepoved delovanja v ZDA, ki jo je skušal uveljaviti nekdanji predsednik Donald Trump. Tokrat bi se lahko sklicevali na prvi amandma ameriške ustave, ki zagotavlja svobodo vere, govora in medijev ter pravico do zborovanja.

Tehnološka vojna

Spor okrog TikToka, ki ga v ZDA uporablja okrog 170 milijonov ljudi, je le ena izmed front v tehnološki vojni med ZDA in Kitajsko. Pretekli teden je Kitajska od Appla zahtevala, da iz svoje trgovine aplikacij umakne aplikaciji WhatsApp in Threads, ki si ju lasti velikan družbenih omrežij Meta Platforms.

Oblasti so se pri zahtevi sklicevale na nacionalno varnost.

Leta 2020 je skušal že Trump prepovedati delovanje TikToka v ZDA, skupaj s sporočilno aplikacijo WeChat. To so mu preprečila sodišča. Lani je TikTok na sodišču ustavil tudi prepoved aplikacije v zvezni državi Montana, kjer je bila izdana začasna prepoved.

Donald Trump na srečanju pred volitvami
Donald Trump je v času svojega mandata neuspešno skušal prepovedati TikTok. (Foto: PROFIMEDIA)

Preveč pooblastil?

Predlog zakona bi Beli hiši dal tudi nova orodja za prepoved ali prisilno prodajo drugih aplikacij v tuji lasti, za katere meni, da ogrožajo varnost. Senator demokratske stranke Ron Wyden je izrazil skrbi, da predlog zakona “zagotavlja široka pooblastila, ki bi jih lahko prihodnja administracija zlorabila za kršitev pravic Američanov iz prvega amandmaja”, je dejal za Reuters.

Če bo zakon podpisan ta teden, kot je pričakovano, se bo 270-dnevno obdobje končalo okoli inavguracije naslednjega predsednika ZDA, ki se obeta januarja prihodnje leto. Odločitev o dodatnih treh mesecih za TikTok bo tako prepuščena bodisi demokratu Bidnu ali republikancu Trumpu.

Zakon je bil tako v senatu kot predstavniškem domu sprejet skupaj z zakoni, ki namenjajo skupnih 95 milijard dolarjev pomoči Ukrajini, Izraelu in Tajvanu.