Boeing po klavrnem prvem četrtletju: lahko bi bilo slabše

Posel Forbes Slovenija 24. aprila, 2024 17.11
featured image

Varnostni škandali so v prvih treh mesecih leta okrnili proizvodnjo letal pri Boeingu, a je bila izguba v tem obdobju manjša od pričakovanj.

24. aprila, 2024 17.11

Ameriški proizvajalec letal Boeing je prvo četrtletje leta končal s 343 milijonov dolarjev izgube, ki je posledica padca dobav zaradi pomislekov glede varnosti njihovih letal. A izguba je nižja od pričakovanj, delnica podjetja pa se je po objavi poslovnih rezultatov dvignila.

Letošnja izguba je prišla ob četrtletnih odlivih v višini skoraj štirih milijard dolarjev. Družba sama je pred tedni opozorila, da bo letos doživela za 4,5 milijarde odlivov, analitiki pa so napovedali 4,4 milijarde dolarjev, zato je bil dejanski odliv sredstev za vlagatelje dobra novica. Lanskoletna izguba v prvem četrtletju je znašala 414 milijonov dolarjev.

Boeing je v četrtletju ustvaril 16,6 milijarde dolarjev prihodkov, kar je 7,5 odstotka več kot v istem obdobju lani.

Prvo trimesečje je zasenčila skoraj katastrofalna nesreča 5. januarja, ko je med letom Boeingovega letala odtrgalo vratni panel. Negotovost glede varnosti je nato vodila v prizemljitev spornega modela in omejitev tekoče proizvodnje letal 737 na 38 na mesec s strani ameriškega regulatorja FAA.

Dave Calhoun
Glavni izvršni direktor Boeinga Dave Calhoun je po varnostnem škandalu napovedal svoj odstop (Foto: REUTERS)

Svetla plat medalje

Glavni izvršni direktor Dave Calhoun, ki namerava odstopiti do konca leta, je zaposlenim sporočil, da je Boeing kratkoročno gledano v težkem položaju. “Manjše dobave so lahko težava za naše stranke in za naše finance. Toda varnost in kakovost morata biti in bosta na prvem mestu,” je dejal.

Bolje kot v segmentu komercialnega letalstva je Boeingu šlo na področju obrambe in vesolja ter področju gobalnih storitev. Obrambni sektor je ustvaril 151 milijonov dolarjev operativnega dobička, po lanskoletni izgubi. Oddelek za globalne storitve pa je zabeležil 916 milijonov dolarjev dobička, kar je prav tako več kot leto prej.

“No, lahko bi bilo še slabše,” je v sporočilu vlagateljem dejal Robert Stallard, analitik pri Vertical Research Partners. “Čeprav izguba in odliv denarja nista tako huda, kot smo se bali, se podjetje očitno še vedno sooča z resnimi izzivi v oddelku za komercialna letala, ki jih bo treba popraviti.”

Delnica Boeinga je po objavi četrtletnega poročila narasla za slabih pet odstotkov, kar je največja mednevna rast od konca januarja. Podjetje ni podalo napovedi za letošnje poslovanje.