Prodaja Boeingovih letal se je po katastrofalnem januarju zganila z mrtve točke

Novice Forbes Slovenija 13. marca, 2024 10.57
featured image

Po katastrofalnem januarju so pri Boeingu v februarju zabeležili rahlo povečanje števila naročil in dostavljenih letal. Številke pa ob strogem nadzoru letalskega regulatorja še vedno ostajajo krepko pod lanskimi.

13. marca, 2024 10.57

Proizvajalec letal Boeing je februarja kljub težavam zaradi nesreč njihovih letal zabeležil raho povečanje prodaje. Kot piše CNN, so pri Boeingu minuli mesec dobili 15 naročil za civilna letala kar po izredno slabem januarju, ko so dobili naročila za le tri letala, ki pa jih je naročnik kasneje preklical, predstavlja vsaj malo utehe.

Kljub rahlemu povečanju prodaje se ta ni niti približala številkam iz lanskega leta, ko so povprečno na mesec prejeli 121 naročil za potniška letala. Boeing je februarja prejel 10 naročil za letala iz problematične serije 737 Max, štiri za letala 787 Dreamliner in eno za tovorno letalo 777.

Januar je bil z vidika prodaje za ameriškega proizvajalca letal najslabši mesec od pandemije koronavirusa. Zadnjič ko so na mesečni ravni zabeležili nič ali celo negativno število naročil, se je to zgodilo januarja 2021.

Februarski vzpon naročil je seveda dobrodošla novica za Boeing, ki jih vse od začetka januarja, ko je z njihovega letala iz serije 737 Max kmalu po vzletu odpadel panel z vrati, pretresajo preiskave in dvomi v kakovost njihovi letal. Dodatni nadzor letalskega regulatorja, ki je tudi močno upočasnil proizvodnjo, je kasneje razkril dodatne pomanjkljivosti.

Boeing 737-8 MAX letalskega prevoznika Southwest
Letalska družba Southwest, ki je ena glavnih Boeingovih strank, je že napovedala, da pričakuje 40-odstotno zmanjšanje načrtovanih dobav. (Foto: PROFIMEDIA)

Okrepili tudi dostave, a te so še vedno prepočasne

Letalskemu proizvajalcu iz Chicaga je sicer pretekli mesec uspelo dostaviti tudi nekoliko več letal. Skupaj so naročnikom predali 27 jeklenih ptic, kar je seveda krepko pod lanskim povprečjem 44 dostav letal na mesec, piše CNN.

Upočasnjena proizvodnja in zamude pri dobavi letal bodo verjetno Boeing spremljale še celo letošnje leto. Ameriška zvezna uprava za letalski promet, ki je po januarski nesreči Boeingovega letala podjetje vzela pod drobnogled, namreč ne dovoli povečanja proizvodnje, dokler ne dobi zagotovil, da je družba izboljšala varnost in kakovost. Letalska družba Southwest, ki je ena glavnih Boeingovih strank, je že napovedala, da pričakuje 40-odstotno zmanjšanje načrtovanih dobav.

Podrobni nadzor proizvodnje in zamude pri dobavah Boeingovih letal bodo občutili tudi potniki. Več letalskih družb si je ob ponovnem porastu potovanj zastavilo visoke cilje prepeljanih potnikov, za kar so načrtovali tudi širitve svojih flot. Ker pa je sedaj doseganje ciljev pod vprašajem, bodo marsikje svoje vozovnice podražili. To so že napovedali pri Ryanairu, kjer bodo poletni leti tudi do 10 odstotkov dražji.