Kaj snuje avtor ChatGPT, da znova buri duhove

Tehnologija Tilen Humar 13. marca, 2024 04.46
featured image

Sam Altman je imel v zadnjih tednih dva pomembna dogodka. Predstavil je novo orodje Sora za pretvorbo besedila v video in Worldcoin, projekt skeniranja očesnih zrkel.

13. marca, 2024 04.46

Šef OpenAI Sam Altman v zadnjih tednih vnovič dviguje prah. Predstavil je dva projekta, ki vzbujata zanimanje. Prvi je Sora, ki zmore ustvariti izjemno realistične videoposnetke iz besedilnega ukaza. Po besedah podjetja je orodje do minute dolg filmček sposobno generirati tudi iz ene same slike. Čeprav tehnologija ni povsem nova, je Sora presenetila s kakovostjo posnetkov in natančnim sledenjem besedilnih navodil.

Futuristična dirka dronov na Marsu …

Orodje javnosti še ni na voljo, je pa OpenAI predstavil vrsto Sorinih videov in izvornih ukazov. Reklamo je naredil tudi Altman, ki je predloge za generiranje posnetkov zbiral na družbenem omrežju X, kjer je nedolgo zatem objavil rezultate. Med nastalimi videi je denimo futuristična dirka dronov na Marsu.

Worldcoin
Orodje umetne inteligence Sora zmore ustvariti izjemno realistične videoposnetke iz besedilnega ukaza (Foto: PROFIMEDIA)

Podjetje je Soro predstavilo z besedami: “Model ima poglobljeno razumevanje jezika … in zmore ustvariti prepričljive like, ki izražajo široko paleto čustev.” Na podlagi videnega to drži, vseeno pa ima orodje več pomanjkljivosti. Laboratorij je posebej izpostavil prostorske in logične zagate in na svoji spletni strani dal primer: “Oseba na videu recimo ugrizne v piškot, v nadaljevanju pa ugriz ni viden.”

Revolucija ustvarjanja novih vsebin

Kljub nekaterim napakam so videoposnetki tako dobri, da po navadi niso videti umetni. Poleg tega je model v predstavljenih primerih natančno upošteval vsako besedo ukaza, s čimer je potencialna uporabnost še večja. Profesor Toby Walsh z univerze Novega Južnega Walesa v Sydneyju je za televizijsko hišo ABC News dejal: “Sora bo popolnoma spremenila ustvarjanje novih vsebin.” Rowan Curran iz analitske družbe Forrester je za AP dodal, da doslednost in dolžina Sorinih izdelkov odpirata nove priložnosti za vključitev umetnointeligenčnih generiranih videov v tradicionalne avtorske vsebine.

Kritike in skrbi

Ob veliki količini pohvale si je novo orodje prislužilo tudi obilo kritike. Mnogi so namreč zaskrbljeni zaradi etičnih in družbenih vprašanj, ki jih odpira širša uporaba umetne inteligence. Med njimi so resna tveganja širjenja nepreverjenih informacij in propagande z zavajajočimi videoposnetki, ki jih javnost ne bo zmogla prepoznati kot neresnične. “RIP resničnost,” je v komentarju pod posnetkom, ki govori o novem modelu, skrbi povzel uporabnik družbenega omrežja TikTok.

Za zdaj OpenAI ne razkriva nikakršnih podrobnosti o delovanju in učenju modela. Kot so dejali, Soro zdaj skrbno testirajo s strokovnjaki, ki se ukvarjajo z lažnimi informacijami, škodljivimi vsebinami in pristranskostjo. Časovnice za širšo dostopnost orodja laboratorij ne daje.

Projekt skeniranja zrkel

Altman je mimo OpenAI leta 2019 še z dvema prijateljema ustanovil projekt Worldcoin. Z njim želi izkoristiti tehnologijo veriženja blokov za, kot vzneseno pravi, učinkovitejše in varnejše digitalne izkušnje pri preverjanju identitete.

Worldcoin
Po navedbah Financial Timesa ima Worldcoin registrirane štiri milijone uporabnikov s tako imenovanimi edinstvenimi digitalnimi osebnostmi (Foto: PROFIMEDIA)

Worldcoin zagovarja ustvarjanje tako imenovane edinstvene digitalne osebnosti prek skeniranja očesnega zrkla. V ta namen je podjetje izdelalo več tisoč futurističnih krogel, ki sliko šarenice spremenijo v edinstven niz številk, imenovan IrisCode. Krogle, ki so dostopne na več kot 150 Worldcoinovih fizičnih lokacijah v osmih državah – Argentini, Čilu, Nemčiji, Japonski, Portugalski, ZDA, Singapurju in Mehiki. Worldcoin ima sklenjenih nekaj partnerstev s trgovinami, kjer so njihove stojnice, nekaj stojnic pa imajo na lokacijah zunaj trgovin in se spreminjajo. Z uporabo posebnega algoritma vsakemu človeku tako določijo točno eno identiteto, ki se nato shrani v verigi blokov.

Z informacijami, kako nameravajo projekt razvijati naprej in za kaj bi bil v praksi lahko uporaben, so v podjetju skopi.

Po navedbah Financial Timesa ima Worldcoin registrirane štiri milijone uporabnikov z edinstvenimi digitalnimi osebnostmi. Denar za ta projekt je podjetje večinoma zbralo pri tehnološko naravnanih skladih tveganega kapitala, kot sta Andreessen Horowitz ter Khosla Ventures.

V Keniji in Španiji prepoved

Po Worldcoinovih navedbah uporabniki s tem dobijo zanesljiv način “dokazovanja svoje človečnosti na spletu”. Vendar je v zadnjih tednih projekt naletel na vprašanja v zvezi z zasebnostjo in varovanjem osebnih podatkov, pri čemer sta Kenija in Španija Worldcoin celo prepovedali. Po navedbah Reutersa se je španska agencija za varstvo podatkov za ukrep odločila zaradi vrste pritožb čez nezadostna pojasnila glede namena skeniranja očes, pridobivanje podatkov mladoletnikov in nedovoljevanje odstopa od projekta.

Kriptovaluta v višave

V Worldcoinu so tudi izdali istoimenski kriptožeton, pri čemer so digitalne kovance ponujali tudi v zameno za sodelovanje pri skeniranju očes.

Kriptovaluta Worldcoin je v zadnjih tednih imela vrtoglavo rast. Na krilih Altmanove uspešne predstavitve Sore in objave, da je Worldcoinova kriptodenarnica World App prebila mejo milijona dnevnih uporabnikov, se je tečajnica kovanca od začetka februarja povzpela za več kot 322 odstotkov, poroča spletni portal Yahoo Finance.

Trenutno se vrednost kriptožetona giblje pri 9,64 dolarja, s čimer Worldcoinova skupna vrednost vseh kovancev v obtoku presega 1,4 milijarde dolarjev. Po podatkih Forbesa Worldcoin zaseda mesto 83. najvrednejše kriptovalute, pri čemer pa je treba omeniti, da je trenutno v obtoku le približno 149 milijonov kovancev – odstotek in pol celotne zmogljivosti, ki znaša deset milijard.