Zelena luč v Nemčiji: Švicarji lahko kupijo proizvajalca zdravil za levkemijo

Novice Forbes Slovenija 12. marca, 2024 15.11
featured image

Novartis lahko kupi nemškega farmacevta MorphoSys, ki razvija inovativna zdravila za zdravljenje levkemije. Prevzem, težak 2,7 milijarde evrov, je namreč dobil zeleno luč nemškega varuha konkurence.

12. marca, 2024 15.11

Švicarski farmacevtski velikan Novartis, ki ga dobro poznamo tudi v Sloveniji, je dobil dovoljenje nemškega regulatorja za prevzem tamkajšnjega farmacevtskega podjetja MorphoSys, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Kot smo poročali ob najavi prevzema, bo Novartis za podjetje, ki razvija inovativna zdravila za zdravljenje levkemije, odštel 2,7 milijarde evrov. “Z načrtovanim prevzemom MorphoSysa želimo dodatno okrepiti našo vodilno linijo in portfelj na področju onkologije ter s tem povečati naše zmogljivosti in strokovno znanje,” je prevzem o najavi komentiral glavni medicinski direktor Novartisa Shreeram Aradhye.

MorphoSys ima v lasti tudi zdravilo pelabresib, ki naj bi zdravilo redko obliko raka kostnega mozga, mielofibrozo. Zdravilo je decembra pokazalo dobre rezultate v zaključni fazi kliničnih preizkusov, ko se uporablja v kombinaciji z zdravilom ruksolitinib. MorphoSys namerava zaprositi za odobritev kombinacije v ZDA v drugi polovici leta.

Vodja nemškega varuha konkurence Andreas Mundt je po poročanju STA ob današnji odobritvi zatrdil, da prevzem ne bo negativno vplival na konkurenco na področju raziskav in razvoja zdravil za zdravljenje levkemije.