Dosedanji direktorici Mednarodnega denarnega sklada se obeta nov mandat

Novice Forbes Slovenija 12. marca, 2024 12.31
featured image

Konec septembra se sedanji direktorici Mednarodnega denarnega sklada Kristalini Georgievi izteče mandat. Če gre sklepat po podpori iz držav Evropske unije, pa bo to mesto zasedala še naslednjih pet let.

12. marca, 2024 12.31

Direktorici Mednarodnega denarnega sklada (IMF) Kristalini Georgievi se obeta nov mandat. Njeno ponovno kandidaturo za še en petletni mandat je na zasedanju v Bruslju podprlo vse 27 držav članic Evropske unije, poroča STA.

V času mandata 70-letne Georgieve je IMF večkrat pomagal državam, ki so se znašle v finančnih težavah zaradi pandemije covida-19 oziroma utrpele škodo zaradi ruskega napada na Ukrajino, je poročala francoska tiskovna agencija AFP.

Evropsko podporo Georgievi je pred današnjim zasedanjem finančnih ministrov EU najavil belgijski finančni minister Vincent Van Peteghem. “Kristalina je v zadnjih nekaj letih pokazala močno vodenje, zlasti v času kriz, in obenem zagotovila podporo vsem članicam,” je dejal po poročanju STA. Ob tem je izrazil upanje, da bo IMF sprejel “zelo hitro” odločitev o novem direktorju.

Na področju svetovnega bančništva sicer že leta vlada kontroverzni sporazum med Evropo in ZDA. Tako je v preteklosti IMF vedno vodil Evropejec, Svetovno banko pa Američan.