Slovenski direktorji letos bolj optimistični kot lani, a ostajajo previdni

Novice Forbes Slovenija 12. marca, 2024 13.45
featured image

Po lanskem rekordnem pesimizmu je letos med predsedniki uprav in direktorji zaznati zasuk v nasprotno smer, je pokazala raziskava družbe PricewaterhouseCoopers (PwC).

12. marca, 2024 13.45

Po klavrnem lanskem letu, ko je v svetovno rast zaupalo 18 odstotkov anketiranih predsednikov uprav in direktorjev, se je letos delež optimistov povečal na 38 odstotkov, poroča Slovenska tiskovna agencija (STA). Trend povečanega zaupanja je raziskava pokazala tudi v Sloveniji, kjer je bilo lani optimističnih 13 odstotkov anketirancev, letos pa so se optimistična pričakovanja skoraj potrojila na 34 odstotkov, je na predstavitvi rezultatov raziskave povedala direktorica oddelka za pravne storitve PwC v Sloveniji Sanja Savič.

Kljub temu pa je zaupanje v dolgoročno prihodnost po njenih besedah še bolj krhko kot lani. Približno polovica vodilnih namreč ne verjame, da bo njihovo podjetje brez temeljite preobrazbe uspešno tudi naslednjih deset let, saj se tehnološki in podnebni pritiski stopnjujejo zelo hitro.

“V Sloveniji je ta ocena še bolj izostrena. Po svetu 45 odstotkov direktorjev, v Sloveniji pa kar 59 odstotkov dvomi, da bo njihovo podjetje preživelo v naslednjih desetih letih, če ostanejo na sedanji poslovni poti,” je povedala.

Kot so še izpostavili v PwC, primerjava za nazaj pokaže, da gre pri letošnjih napovedih gospodarske rasti za vrnitev na ocene iz predkoronskih časov. “Krivulja nakazuje vrnitev k zmernosti po obdobju ekstremnih padcev in vzponov pred, med in po pandemiji,” so zapisali. Slovenski predsedniki uprav in direktorji so v raziskavi prvič sodelovali leta 2019.

Poslovni sestanek
Dobra tretjina slovenskih direktorjev verjame v rast v 2024 (Foto: PROFIMEDIA)

V ospredju energetska učinkovitost

Najbolj izpostavljen ukrep na področju zelenega prehoda je po izsledkih raziskave tako doma kot po svetu energetska učinkovitost. Ob tem štirje od desetih direktorjev po svetu oziroma trije od desetih v Sloveniji poročajo, da so zaradi podnebju prijaznih naložb pristali na nižje donose.

Zaupanje v potencial generativne umetne inteligence je v Sloveniji nekoliko manjše kot na globalni ravni, prav tako so slovenski direktorji manj prepričani v višje dohodke zaradi umetne inteligence.

Kot je ocenila izvršna direktorica Združenja Manager Petra Juvančič, so leta negotovosti in šokov gospodarstvo spodbudila k večji odpornosti in pripravljenosti na spremembe. “Izzivi sicer ostajajo veliki, saj smo v prelomnem obdobju transformacije,” je poudarila.

Glavni zaviralni dejavniki pri razvoju poslovnega okolja ostajajo administrativne ovire, težava je še naprej tudi nepredvidljivost regulativnih okvirov. “Prezrta ne sme ostati niti demografska slika, ki se že zdaj kaže v obliki pomanjkanja delovne sile,” je dejala Juvančič.

V letošnji globalni raziskavi, ki je 27. po vrsti, sta sodelovala 4.702 izvršna direktorja iz 105 držav. Med njimi jih je bilo 41 iz Slovenije. Izvedli so jo oktobra in novembra lani, poroča STA.

Transformacija je samoumevna

Kot je na okrogli mizi po predstavitvi rezultatov ocenil državni sekretar na ministrstvu za gospodarstvo, turizem in šport Matevž Frangež, smo vstopili v obdobje največjih gospodarskih sprememb v zgodovini. “Soočeni smo s takšno globino sprememb, da je transformacija samoumevna,” je dejal. Tudi v naslednjih letih nas čaka nestabilno okolje, zato bo prilagodljivost po njegovih besedah nujna.

Direktor družbe Interenergo Blaž Šterk se je strinjal, da se je treba stalno prilagajati in analizirati rezultate. Kot eno večjih težav je izpostavil pomanjkanje vodij. “Ne govorim o menedžerjih, temveč pravih voditeljih. Ni malo primerov, ko menedžer govori nekaj, dela pa ravno nasprotno,” je dejal.

Direktorica Merkur zavarovalnice Meta Lahne je kot težavo izpostavila, da se morajo podjetja preveč ukvarjati z regulativnim okoljem. “To z vidika krepitve produktivnosti ni dobro,” je opozorila. Kot primer ovire za razvoj je izpostavila tudi nasprotovanje zasebnemu zdravstvu. “Delamo se, kot da ne obstaja. Namesto tega bi se morali vprašati, kako ga učinkovito povezati z javnim,” je dejala.

Državni sekretar na ministrstvu za gospodarstvo, turizem in šport Matevž Frangež
Državni sekretar na ministrstvu za gospodarstvo, turizem in šport Matevž Frangež je opozoril, da se je potrebno prilagoditi na nestabilno okolje (Foto: Žiga Živulović jr./BOBO)

Specializacija in tehnologija

Direktor tehnološkega svetovanja za jugovzhodno Evropo pri PwC v Sloveniji Vlado Šarenac je slovensko poslovno okolje ocenil kot dokaj stabilno, vendar nestimulativno. “Naš cilj morajo biti ozko in srednje specializirane dejavnosti, saj smo na teh področjih že zdaj najbolj uspešni,” je dejal. Glede umetne inteligence je ocenil, da je največja težava njeno nepoznavanje. Kdor ve, kako jo pametno izkoristiti, se je ne bo bal, je dodal.

Po mnenju direktorice Siemensa v Sloveniji, na Hrvaškem in v Srbiji Medeje Lončar nam bo razvoj tehnologije pomagal rešiti druge izzive, še piše STA. Slovenija ima izjemno močno industrijsko bazo, ki pa bo potrebovala obsežna vlaganja v nove tehnologije, pravi Lončar. Kot primer je izpostavila avtomobilsko industrijo, kjer so tehnološke spremembe ogromne. “Če si dobavitelj tej industriji, pač moraš biti del teh sprememb,” je dodala.