Ameriška inflacija nad pričakovanji: se zniževanje obresti zamika?

Novice Forbes Slovenija 12. marca, 2024 16.47
featured image

Inflacija je februarja v ZDA presegla pričakovanja analitikov, saj so se cene življenjskih potrebščin na medletni ravni podražile za 0,1 odstotne točke v primerjavi z januarjem.

12. marca, 2024 16.47

Februarja je inflacija v ZDA dobila nepričakovan pospešek. Ameriško ministrstvo za delo je objavilo, da so se cene življenjskih potrebščin, merjene z indeksom CPI, na medletni ravni zvišale za 3,2 odstotka. To je za 0,1 odstotne točke več kot januarja.

Minuli mesec je bila osnovna medletna inflacija, ki izključuje cene hrane in energije, pri 3,8 odstotka, kar je 0,1 odstotne točke več od pričakovanj analitikov. Januarja je bila medtem pri 3,9 odstotka, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Na mesečni ravni je bila rast cen življenjskih potrebščin februarja 0,4-odstotna, kar je 0,1 odstotne točke več kot v predhodnem mesecu.

Kot so pojasnili na ameriškem ministrstvu za delo, so februarja porasle cene stanovanjskih stroškov in bencina. K mesečni inflaciji sta ti kategoriji skupaj prispevali prek 60 odstotkov, navedbe ministrstva povzema STA.

Zniževanje obrestnih mer v združenih državah bi se zaradi inflacijskega pospeška zamaknilo. Ameriška centralna banka Federal Reserve je namreč leta 2022 za zniževanje inflacije večkrat dvignila obresti, ključna obrestna mera pa je še vedno na ravni od 5,25 do 5,50 odstotka, kar predstavlja 23-letni vrh.

Možnost zniževanja obrestnih mer so pri Fed napovedovali za letošnje leto, a le v primeru, da se zniževanje inflacije nadaljuje proti dvoodstotni ravni, še piše STA.

Centralna banka je sicer še bolj pozorna na inflacijo, merjeno s kazalnikom zasebne porabe (PCE), ki jo izračunavajo na ameriškem ministrstvu za trgovino. PCE je bil na medletni ravni po zadnjih podatkih, ki so na voljo za januar, pri 2,4 odstotka.