Slovenska naprava prepričala: rešuje največkrat izplačano škodo v zavarovalništvu

Posel Marko Rabuza 25. aprila, 2024 05.30
featured image

Slovenska ekipa Aquaro je pred tremi leti začela razvijati izdelek, ki opozarja na puščanje vode v vaši nepremičnini. V le nekaj dneh so prepričali podpornike na Kickstarterju.

25. aprila, 2024 05.30

Na največji platformi za množično financiranje projektov Kickstarter je slovenska ideja Aquaro v nekaj dneh zbrala želeno vsoto – 32.000 dolarjev (slabih 30.000 evrov). Trenutno so devet dni pred koncem že presegli 142.000 dolarjev (132.800 evrov).

Za imenom se skriva skovanka imen aqua (voda) in neuron. Gre za napreden nadzor vode, ki porabniku pomaga pri razumevanju porabe vode in ga obvešča o potencialnih nevarnostih puščanja, ki lahko povzročijo veliko finančno škodo. Vodno izlitje je namreč v zavarovalništvu pri nepremičninah najbolj izplačana škoda.

Kako je sestavljena rešitev

Rešitev je sestavljena iz naprave, ki jo uporabnik preprosto namesti na glavno vodovodno cev, in mobilne aplikacije. Ob napravi je sprejemnik, ki sprejema podatke in jih pošilja aplikaciji.

Prvi podporniki so za napravo, aplikacijo in sprejemnik odšteli 159 dolarjev (149 evrov). Najdražji paket, ki vključuje tri naprave in tri sprejemnike, stane 377 dolarjev (352 evrov). Vse cene so za 30 odstotkov nižje, kot bodo po kampanji.

Ideja med domačim popravilom

Idejo so dobili pred tremi leti, ko so doma pri enem od članov ekipe prenavljali električne inštalacije. Med delom so izvajalci poškodovali vodovodno cev in jo zavarili, vendar so se začele pojavljati različne težave – pritisk vode je bil drugačen kot pred tem in slišati je bilo nenavaden zvok.

“Nismo mogli ugotoviti, ali cev pušča in smo lahko samo čakali, če bo stena postala mokra,” se spominja eden od članov ekipe Ram Al Sabti. Proti koncu leta 2021 so ustanovili podjetje Aquaro in začeli razvijati napravo.

Naprava Aquaro, ki se namesti na cev, uporablja ultrazvočno tehnologijo, namestitev okoli cevi pa ne vpliva na delovanje vodovodnega sistema. Naprava je izdelana iz reciklirane plastike in je odporna proti vlagi, saj so lahko cevi v mokrih in vlažnih prostorih. Ob napravi je še sprejemnik, ki rešuje morebitne težave z internetnim signalom, da se lahko podatki pošiljajo v aplikacijo.

Razvili bodo še eno aplikacijo

Ob napravi bodo razvili še mobilno aplikacijo, kjer bodo lahko uporabniki v realnem času spremljali porabo vode.

“Naprava prikazuje vašo porabo vode skozi čas, vendar je tak podatek za varčevanje in širšo sliko pomanjkljiv. Zato smo razvili algoritme, ki prepoznavajo, za kaj trošimo vodo (bazen, umivalniki, kopanje, stranišče). S tem lahko uporabnik bolj kakovostno odloča, kaj storiti, če želi zmanjšati porabo,” vidijo pri Aquaru vlogo aplikacije.

Produkt je primeren tako za hiše kot tudi stanovanja, posebno pa poudarjajo še vikende in nepremičnine, ki se oddajajo v turistične namene. “Vikendi so lahko več dni prazni, zato v primeru počene cevi pride do večje škode. Pri turističnih nastanitvah pa lahko stranke pozabijo zapreti vodo in ta nenadzorovano teče,” naštevajo razloge za uporabo.

Aquaro
Ob glavni napravi bodo razvili še aplikacijo za spremljanje in oddajanik za boljšo povezanost z brezičnim internetnim omrežjem. (Foto: Aquaro)

Za zdaj še v drugih službah

Zdaj jih pri projektu sodeluje deset, ki se z Aquarom ukvarjajo ob rednih službah. Če bo šlo vse po načrtih, se bodo prvi člani ekipe v podjetju zaposlili v prihodnjem letu. Podjetje je za zdaj še brez večjih prihodkov. Leta 2022 so imeli 1.421 evrov čistih prihodkov od prodaje in 8.412 evrov izgube, lani pa 860 evrov čistih prihodkov in 8.069 evrov izgube.

Ekipa je sestavljena iz tehničnega dela, kjer so elektronik, strojnik, industrijska oblikovalka, programerjev za elektroniko, strežnik in aplikacijo ter tržnega dela, kjer so tržni strateg, oglaševalec, oblikovalki in tekstopiska.

Ob tem so jim pri projektu pomagali še zunanji mentorji. Ekipa je skoraj izključno slovenska, ena članica prihaja iz ZDA.

Večino bodo izdelovali v Sloveniji

Do konca projekta na Kickstarterju jih loči še dober teden, nato pa jih čaka postavitev proizvodnje, saj morajo do avgusta razposlati izdelke naročnikom.

“Trenutno smo v fazi pogajanj. Večina izdelka, od brizganja plastike, polaganja elektronik in sestavljanja, bo narejena v Sloveniji. S tem bomo lažje nadzorovali morebitne začetne težave in zagotavljali kakovost. Sama cena ni toliko višja, kot če bi se odločili za azijski trg,” pojasnjuje Al Sabti.

Močno presežen zastavljen cilj jih ni presenetil. “Na začetku smo bili brez pričakovanj, v zadnje pol leta pa smo po opravljenem trdem delu na marketingu pričakovali takšen odziv,” razlaga Al Sabti.

“Kickstarter ni več to, kar je bil”

Preden so se podali na Kickstarter, so zbrali še 20.000 dolarjev (18.700 evrov) predhodnih rezervacij za izdelek prek oglasov na Facebooku in Instagramu. Za prijavo na platformo za množično financiranje so se odločili predvsem za testiranje trga.

“S Kickstarterjem se izogneš slabi investiciji v produkt, saj na tak način opraviš realni test trga, koliko ljudi tvoja rešitev prepriča,” Al Sabti odgovarja, ali so imeli dileme pri odločitvi za Kickstarter, ki je bil v preteklosti pogosta izbira mladih slovenskih podjetnikov.

Za zdaj vlagatelja ne iščejo, so pa v stiku s skladom Silicon Gardens Slovenija.