Izteka se rok za predložitev dokazil o škodi v gospodarstvu ob poplavah

Novice Forbes Slovenija 18. aprila, 2024 16.47
featured image

Oškodovanci, ki do roka ne bodo posredovali vloge in ustreznih dokazil o nastali škodi, ne bodo upravičeni do sredstev za odpravo posledic škode, opozarjajo na gospodarskem ministrstvu.

18. aprila, 2024 16.47

Na ministrstvu za gospodarstvo znova pozivajo vse oškodovance, da najkasneje do 22. aprila posredujejo dokazila o dejanski škodi v gospodarstvu po poplavah. Opazili so namreč, da velik delež oškodovancev, ki so oddali oceno škode v gospodarstvu, še ni oddalo ustreznih dokazil.

Ob tem so spomnili, da oškodovanci, ki do roka ne bodo posredovali vloge in ustreznih dokazil o nastali škodi (torej ustrezno cenilno poročilo škode na strojih, opremi in zalogah oziroma zahtevane računovodske podatke o izpadu prihodka), ne bodo upravičeni do sredstev za odpravo posledic škode.

Spomnimo, oškodovanci so lahko upravičeni do največ 45 odstotkov oziroma največ do 60 odstotkov škode, če je bila nastala škoda zavarovana.

Še posebej pomembno za tiste, ki so prejeli predplačila

Oškodovanci, ki so že prejeli predplačilo sredstev za odpravo posledic škode v gospodarstvu, ki je nastala v poplavah avgusta lani, so minuli ponedeljek prejeli tudi elektronski opomnik Ministrstva za gospodarstvo, turizem in šport o skorajšnjem poteku roka za predložitev dokazil.

“Za oškodovance, ki so že prejeli predplačilo nastale škode, je posredovanje dokazil še posebej pomembno,” so poudarili na ministrstvu. “Če dokazil ne bodo posredovali, bomo skladno z odločbo, s katero je bilo dodeljeno predplačilo sredstev, pričeli s postopkom za ugotovitev utemeljenosti izplačanega predplačila. Če ne bomo prejeli ustreznih dokazil, bodo ti upravičenci morali vrniti prejeta predplačila.”

Če ima oškodovanec utemeljene razloge, da v roku ne more predložiti zahtevanih dokazil, lahko to sporoči na ministrstvo prek elektronskega naslova ([email protected]) najkasneje do 22. aprila. Na takšen način lahko naslovi prošnjo za podaljšanje roka.

Več informacij je dostopnih na spletni strani Ukrepi za oceno in povračilo škode. Oškodovanci se lahko za dodatne informacije obrnejo tudi na kontaktne osebe ministrstva, ki so navedene na spletni strani ali na že omenjen elektronski naslov.