Finance, nepremičnine, šovbiznis in vojna: milijarderjev je več, celo v Moskvi

Lestvice Forbes 27. aprila, 2024 19.17
featured image

V samo desetih mestih živi skoraj četrtina svetovnih milijarderjev. Kje jih je največ?

27. aprila, 2024 19.17

Letos je po svetu rekordnih 2.781 milijarderjev, ki živijo tudi v eksotičnih krajih, kot sta Otok Man na Irskem ali Manantiales, ki je majhna ribiška vasica in letovišče v Urugvaju, ugotavlja Forbes. Večina pa jih živi v peščici elitnih mest.

Največ milijarderjev na svetu je v New Yorku. Tam ima glavno prebivališče približno 110 milijarderjev, ki so skupaj “težki” 694 milijard dolarjev. Veliko jabolko že dolgo prevladuje na tej lestvici, le leta 2021 ga je s tega prestola vrgel Peking.

Med newyorškimi milijarderji jih kar 62 prihaja prihaja s finančno-investicijske industrije z Wall Streeta, 14 pa je nepremičninskih mogotcev.

Hongkong in Moskva sta na drugem mestu s po 74 milijarderji. Hongkong, ki je avtonomno ozemlje Kitajske, se je povzpel za dve mesti, Moskva, ki se je z lanskega 6. mesta povzpela na 2. mesto, pa je zabeležila impresiven skok, saj se je rusko bogastvo ponovno okrepilo, potem ko so posledice invazije na Ukrajino v začetku leta 2022 s seznama milijarderjev izrinile številne Moskovčane.

Velik skok je doživel še Bombaj, ki je s sedmega napredoval na četrto mesto, potem ko je lani “dodal” še 13 milijarderjev.

Mesto, ki je izgubilo svoje mesto v prvi deseterici, je Šenzen. Še lani je zasedalo osmo mesto, v primerjavi z letos pa so izgubili 17 milijarderjev in so zdaj na 12. mestu.

Tako San Francisco kot Los Angeles sta se povzpela, deloma zato, ker je Forbes vključil mesta in kraje v njunem okrožju, kot sta Santa Monica in Glendora. Ob tem so avtorji lestvice dodali, da pri 59 od 2.781 milijarderjev na lestvici niso uspeli ugotoviti primarnega prebivališča.

1. New York

Skupaj milijarderjev: 110 |Sprememba od lani: + 9 |Skupno neto premoženje: 694 milijard dolarjev |Najbogatejši prebivalec: Michael Bloomberg (106 milijard dolarjev).

New York s 110 milijarderji – 9 več kot lani – ohranja status prestolnice milijarderjev. Dva najbogatejša prebivalca mesta predstavljata četrtino njegovega premoženja: medijski magnat in nekdanji župan Michael Bloomberg (ocenjeno neto premoženje: 106 milijard dolarjev) in dedinja Koch Industries Julia Koch (64,3 milijarde dolarjev).

New York (foto: Profimedia)

V New Yorku živi tudi osem novih milijarderjev, med njimi Jean Madar (1,1 milijarde dolarjev), soustanovitelj francoskega parfumskega podjetja Interparfums, in Assaf Rappaport (milijarda dolarjev), soustanovitelj izraelskega zagonskega podjetja Wiz za varnost v oblaku.

2. Moskva

Skupaj milijarderjev: 74 |Sprememba od lani: +12 |Skupno neto premoženje: 378 milijard dolarjev | Najbogatejši prebivalec: Vagit Alekperov (28,6 milijarde dolarjev).

Medtem ko se ruska vojna v Ukrajini nadaljuje, so izjemno premožni ljudje v Moskvi skupaj obogateli za 50 milijard dolarjev, kar je rusko prestolnico iz šestega mesta na seznamu izstrelilo na drugo mesto.

Moskva je letos dobila tudi 12 novih bogatašev, ki so presegli desetmestno številko, nekateri od njih pa so se (posredno ali neposredno) okoristili prav z vojno.

Med njimi je tudi Vladimir Melnikov (1,7 milijarde dolarjev), čigar trgovec s hitro modo Gloria Jeans je v zadnjih dveh letih povečal prodajo za 28 odstotkov na 875 milijonov dolarjev, deloma tudi zaradi tega, ker sta tuja tekmeca H&M in Zara skupaj zaprla skoraj 650 trgovin.

2. Hongkong

Skupno število milijarderjev: 74 |Sprememba od lani: +4 |Skupno neto premoženje: 326 milijard dolarjev |Najbogatejši prebivalec: Li Ka-shing (37,3 milijarde dolarjev).

Hongkong je bil letos ponovno na drugem mestu, tokrat se je izenačil z Moskvo, potem ko se je neto premoženje skromno povečalo na 74 milijarderjev.

Med novimi milijarderji je osem novincev, med njimi JeanLouis van der Velde (3,9 milijarde dolarjev), soustanovitelj in izvršni direktor podjetij za kriptovalute Tether in Bitfinex, ter Solina Chau (3,1 milijarde dolarjev), katere sklad tveganega kapitala Horizons Ventures je bil med prvimi vlagatelji v tehnološka podjetja, kot so Facebook, Spotify, Zoom.

4. Bombaj

Skupno število milijarderjev: 69 |Sprememba od lani: +13 |Skupno neto premoženje: 379 milijard dolarjev |Najbogatejši prebivalec: Mukesh Ambani (116 milijard dolarjev).

Najbogatejši prebivalci tega indijskega velemesta niso samo pridobili skupaj 100 milijard dolarjev, ampak so v svoje vrste sprejeli tudi 11 novopečenih milijarderjev.

V mestu živita najbogatejši azijski prebivalec Mukesh Ambani (116 milijard dolarjev) in Shapoor Mistry (9,9 milijarde dolarjev), irski državljan, ki obvladuje mumbajski inženirski in gradbeni gigant Shapoorji Pallonji Group.

5. Peking

Skupaj milijarderjev: 63| Sprememba od lani: 0 |Skupno premoženje: 211 milijard dolarjev |Najbogatejši prebivalec: Zhang Yiming (43,4 milijarde dolarjev).

Kitajska prestolnica je od svojega kratkega obstanka na vrhu lestvice leta 2021, ko je mesto za svoj dom imenovalo 100 Forbesovih članov, izgubila 32 milijarderjev.

Čeprav je število ostalo nespremenjeno, se je njihovo skupno neto premoženje zaradi kitajskih gospodarskih težav zmanjšalo za 14 odstotkov.

Kljub vsemu sta se letos v Pekingu pojavila dva novinca: Dai Wenyuan (1,6 milijarde dolarjev), ustanovitelj in izvršni direktor podjetja 4Paradigm, ki se ukvarja s programsko opremo za umetno inteligenco, in Zheng Fan (1,5 milijarde dolarjev), direktor podjetja Li Auto, proizvajalca električnih vozil s sedežem v Pekingu.

Peking
Peking (Foto: PROFIMEDIA)

6. London

Skupaj milijarderjev: 62| Sprememba od lani: -1| Skupno neto premoženje: 326 milijard dolarjev | Najbogatejši prebivalec: Len Blavatnik (32,1 milijarde dolarjev).

London v zadnjih letih drsi po lestvici. Še leta 2022 je bil četrti.

Mesto je izgubilo enega svojih najbolj ikoničnih prebivalcev, Mohameda Al Fayeda, najbolj znanega po tem, da je bil nekoč lastnik londonske veleblagovnice Harrod’s in oče Dodija Fayeda, ki je leta 1997 umrl v prometni nesreči skupaj s princeso Diano. Starejši Al Fayed je umrl avgusta v starosti 94 let.

7. Šanghaj

Skupaj milijarderjev: 54 |Sprememba od lani: -11 |Skupno neto premoženje: 167 milijard dolarjev |Najbogatejši prebivalec: Colin Huang (38,9 milijarde dolarjev)

Šanghaj je letos izgubil največ milijarderjev med prvimi desetimi, in sicer kar 11. Več kot polovica tistih, ki so ostali na seznamu, je vredna manj kot leta 2023, kar odraža upad v drugih kitajskih mestih, kot je Peking.

Kljub temu je Šanghaj v desetmestni klub sprejel osem novih članov, ki so večinoma obogateli na področju tehnološke industrije.

8.Los Angeles

Skupno število milijarderjev: 53 | Sprememba od lani: +19| Skupno neto premoženje: 222 milijard dolarjev |Najbogatejši prebivalec: John Tu (13,6 milijarde dolarjev).

Razcvet slavnih milijarderjev je spodbudil Los Angeles, saj je nova Forbesova metodologija vključila tudi okoliška območja.

Med losangeleškimi milijarderji so zvezdnik iz lige NBA LeBron James (1,2 milijarde dolarjev), resničnostna zvezdnica in zvezdnica na področju oblikovalnih oblačil Kim Kardashian (1,7 milijarde dolarjev) ter pevka Rihanna (1,4 milijarde dolarjev).

9. Singapur

Skupaj milijarderjev: 52 | Sprememba od lani: +6| Skupno neto premoženje: 156 milijard dolarjev | Najbogatejši prebivalec: Eduardo Saverin (28 milijard dolarjev).

Singapur se še naprej vzpenja med najbolj priljubljenimi mesti za ultrabogate. V Singapurju živijo Eduardo Saverin (28 milijard dolarjev), ki je soustanovitelj Facebooka in dve trojki bratov. Prvi so Bachtiar Karim (1,4 milijarde dolarjev), Burhan Karim (1,2 milijarde dolarjev) in Bahari Karim (1,2 milijarde dolarjev), ki skupaj vodijo podjetje Musim Mas. Najbolj je znano po palmovem olju, ki proizvaja palmovo olje.

Drugo skupino bratov pa sestavljajo Wee Ee Cheong (1,6 milijarde dolarjev), Wee Ee Chao (1,3 milijarde dolarjev) in Wee Ee Lim (1,3 milijarde dolarjev), vnuki soustanovitelja banke United Overseas Bank s 500 podružnicami.

10. San Francisco

Skupno število milijarderjev: 50| Sprememba od lani: +13 |Skupno neto premoženje: 185 milijard dolarjev |Najbogatejši prebivalec: Dustin Moskovitz (18,3 milijarde dolarjev).

Iz Silicijeve doline je izšlo več milijarderjev, med njimi najbogatejši prebivalec San Francisca, soustanovitelj Facebooka in Asane Dustin Moskovitz (18,3 milijarde dolarjev), stanfordski profesor računalništva David Cheriton (12,6 milijarde dolarjev) in šest novincev.

Med njimi Ivan Zhao (1,5 milijarde dolarjev), soustanovitelj in izvršni direktor programske opreme za produktivnost in delovne aplikacije Notion, ter direktor OpenAI in vlagatelj Sam Altman (ena milijarda dolarjev).

Avtorica članka je Annika Grosser.