Lastnica Droga Kolinske po dobrem lanskem letu v prvem trimesečju še zrasla

Posel Forbes Slovenija 25. aprila, 2024 12.07
featured image

Čisti dobiček je bil z 9,9 milijona evrov višji za nekaj več kot tri odstotke.

25. aprila, 2024 12.07

Hrvaška skupina Atlantic Grupa, ki večinoma deluje na področju živilske industrije in pod okrilje katere sodi tudi Droga Kolinska, je v prvem četrtletju letos pridelala 236,6 milijona evrov prihodkov od prodaje, kar je desetino več kot v enakem obdobju lani. Čisti dobiček je bil z 9,9 milijona evrov višji za nekaj več kot tri odstotke, je poročala STA.

Še bolj kot čisti dobiček je zrasel bruto dobiček iz poslovanja (EBITDA). Ta se je medletno povečal za petino na 25,2 milijona evrov.

Po navedbah predsednika uprave Emila Tedeschija je rast dobičkonosnosti omogočila prav občutna rast prodaje v začetku leta, saj so po drugi strani poslovanje bremenili rast cen kakava in surove kave ter še vedno trajajoči izzivi v dobavnih verigah. Rast v prvih treh mesecih leta sicer sledi občutnemu povečanju poslovanja v 2023.

Najbolj rasli s pijačami

V prvem četrtletju je skupina uradno sklenila prevzem srbske družbe Strauss Adriatic, ki je znana po blagovnih znamkah kave Doncafe in C Coffee. S tem so prevzeli tudi sodoben proizvodni obrat v industrijski coni Šimanovci pri Beogradu in 220 zaposlenih.

S prevzemom je Atlantic Grupa, tako Tedeschi, potrdila strateško usmeritev h krepitvi osnovne dejavnosti, predvsem rasti kategorije kave.

Največjo rast prodaje v četrtletju so sicer zabeležili na področjih pijač (16 odstotkov), farmacije (skoraj 12 odstotkov) in kave (nekaj nad devet odstotkov). Kava je kot največja posamična kategorija v skupnem prihodku udeležena z 20 odstotki, pomembno vlogo pa pri tem igra nekdanja blagovna znamka Droge Kolinske Barcaffe.

V skupni prodaji Atlantic Grupe sicer lastne blagovne znamke pomenijo skoraj 62-odstotni delež, je še poročala STA.