Presenetljiv obisk Elona Muska v državi, ki je glavna konkurentka Tesle

Novice Forbes Slovenija 28. aprila, 2024 14.02
featured image

Po poročanju tujih medijev je prvi mož Tesle Elon Musk nenapovedano obiskal Kitajsko. Tja naj bi odšel na povabilo kitajskega sveta za spodbujanje mednarodne trgovine.

28. aprila, 2024 14.02

Govorili naj bi o prihodnjem sodelovanju, med drugim se bo Musk sestal s predsednikom sveta za spodbujanje mednarodne trgovine Ren Hongbinom, je še napovedala kitajska državna televizija.

Muska je danes sprejel tudi kitajski premier Li Qiang, ki mu je zagotovil, da bo Kitajska vedno odprta za tuja podjetja ter jim pomagala. “Kitajska je velik trg in bo vedno odprta za podjetja s tujim kapitalom,” je dejal po poročanju kitajskih medijev. Napovedal je vzpostavitev boljšega poslovnega okolja, “da bodo podjetja z vsega sveta lahko mirna, ko gre za vlaganja na Kitajskem”.

Musk pa je na omrežju X sporočil, da mu je bilo v čast srečanje z Lijem, s katerim se poznata že vrsto let.

V družbi Tesla medtem ne razkrivajo podrobnosti o obisku, ki sicer sovpada s pekinškim avtomobilskim salonom. Ali ga bo Musk obiskal, ni znano.

Musk je bil nazadnje na Kitajskem junija lani. Ta država je za Teslo drugi najpomembnejši trg na svetu, v Šanghaju pa ima svojo največjo tovarno. Družba se sicer v zadnjem času sooča s težavami, tudi zaradi nizkih cen električnih vozil na Kitajskem. Po poročanju medijev načrtuje Musk za desetino zmanjšati število zaposlenih v svojih obratih po svetu.

Musk je sicer pred tednom dni odpovedal načrtovano srečanje z indijskim premierjem Narendro Modijem, razlog pa naj bi bile težave z uskladitvijo terminov.

Številne varnostne težave Tesle

Proizvajalca Teslo v zadnjem času pestijo varnostne težave. V začetku leta je Tesla odpoklicala skoraj vsa svoja električna vozila, prodana v ZDA, ker je bila pisava za nekatere vizualne opozorilne luči premajhna.

Ameriška Nacionalna uprava za varnost v transportu (NHTSA) je začela preiskavo decembrskega odpoklica dveh milijonov električnih vozil znamke Tesla, do katerega je prišlo zaradi pomislekov, povezanih s programsko opremo za samodejno vožnjo.