Teslo bodo znova preiskovali: kaj se je dogajalo pri dvomilijonskem odpoklicu?

Tehnologija Forbes Slovenija 26. aprila, 2024 16.41 > 26. aprila, 2024 16.42
featured image

Ameriška Nacionalna uprava za varnost v transportu (NHTSA) je začela preiskavo decembrskega odpoklica dveh milijonov električnih vozil znamke Tesla, do katerega je prišlo zaradi pomislekov, povezanih s programsko opremo za samodejno vožnjo.

26. aprila, 2024 16.41 > 26. aprila, 2024 16.42

NHTSA je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP sporočila, da je v prejšnji preiskavi odkrila “vsaj 13 nesreč z eno ali več smrtnimi žrtvami in veliko več nesreč, ki so povzročile resne poškodbe, pri katerih je očitno vlogo igrala voznikova napačna uporaba sistema”, povzema STA.

Regulator je navedel, da je Tesla za rešitev omenjene težave sicer uvedla posodobitve, a da te niso povezane z odpravo napak, zato bo raziskal, zakaj te posodobitve niso bile del odpoklica oz. zakaj napake niso odpravili kako drugače, saj “predstavlja nesprejemljivo varnostno tveganje”.

Če se avtopilot uporablja nepravilno ali če voznik ne zazna, da je funkcija vključena, je lahko tveganje za nesrečo večje, so navedli pri NHTSA.

Agencija je sporočila, da je ugotovila vsaj 13 prometnih nesreč s smrtnim izidom in več prometnih nesreč s hudimi poškodbami, pri katerih je imel vlogo tudi program Autopilot, poroča Wall Street Journal.

Odpoklic je vplival na več kot dva milijona vozil modelov Y, X, S, 3 in Cybertruck, izdelanih od leta 2012, ki so bila opremljena s programom Autopilot. V decembrskem odpoklicu je Tesla posodobila programsko opremo Autopilota in namestila nove zaščitne ukrepe za preprečevanje zlorabe voznika.

Številne težave v zadnjem obdobju

Teslo v zadnjem času pestijo varnostne težave. V začetku leta je Tesla odpoklicala skoraj vsa svoja električna vozila, prodana v ZDA, ker je bila pisava za nekatere vizualne opozorilne luči premajhna.

Ameriško podjetje, ki sicer zagovarja varnost svojih avtomobilov in funkcijo avtopilota, se sooča z več tožbami zaradi prometnih nesreč, njegova tehnologija za samodejno vožnjo pa je sprožila preiskave regulatorjev.

Tako se je družba v začetku meseca poravnala z družino inženirja, ki je pred šestimi leti umrl v nesreči z Modelom X v Silicijevi dolini, in se s tem izognila sojenju. Razlog za tožbo je bil očitek, da trženje Teslinega vozila ni ustrezalo dejanskemu zagotavljanju pomoči voznikom in varnostni tehnologiji v teh avtomobilih.