Nova letalska povezava z Brnika

Posel Forbes Slovenija 25. aprila, 2024 16.15
featured image

Letalski prevoznik airBaltic bo povezal Ljubljano in Rigo.

25. aprila, 2024 16.15

Na letališču Jožeta Pučnika Ljubljana so vzpostavili novo letalsko povezavo z latvijsko prestolnico Rigo. Gre za drugo od štirih doslej dogovorjenih povezav, ki ji botrujejo državne subvencije za večjo letalsko povezljivost Slovenije, poroča STA.

Latvijski nacionalni letalski prevoznik airBaltic bo lete med Slovenijo in Latvijo zagotavljal dvakrat tedensko, predvidoma do konca leta 2025. Floto letal airBaltica sestavlja 47 letal Airbus A220-300 s 148 sedeži. Današnji let v Slovenijo je bil približno dvotretjinsko zaseden, kopilotka pa je bila Slovenka.

Kot so pojasnili v Fraportu Slovenija, ki upravlja ljubljansko letališče, je k vzpostavitvi nove neposredne letalske povezave Riga-Ljubljana-Riga prispevala odločitev ministrice za infrastrukturo Alenke Bratušek o prevoznikovi upravičenosti do subvencioniranja letaliških pristojbin na ljubljanskem letališču, poroča STA.

V pripravi peti razpis

Letalski povezavi z Luksemburgom, ki jo je Luxair vzpostavil septembra lani, se je tako danes pridružila linija v Rigo. V ponedeljek bo med Ljubljano in Koebenhavnom začel leteti nizkocenovni letalski prevoznik Norwegian, poleti pa bo španski nacionalni prevoznik Iberia povezala Ljubljano z Madridom.

Rajh je povedal, da intenzivno potekajo tudi pogovori za vzpostavitev letalskih povezav s ciprskim letalskim prevoznikom. “Niso pa to zadnje aktivnosti ministrstva za infrastrukturo,” je poudaril in dodal, da se pripravlja tudi že peti javni razpis za večjo letalsko povezljivost Slovenije.

“Rezultati našega dela so vidni. Promet na brniškem letališču se je glede na lansko leto povečal za 30 odstotkov. Letališče predvideva, da bo leta 2025 že skoraj doseglo predkoronske rezultate,” je dejal Rajh, je še poročala STA.