Največji rudar na svetu ponuja desetine milijard za prevzem tekmeca

Posel Forbes Slovenija 25. aprila, 2024 15.54
featured image

Avstralski rudar BHP je ponudil 38,8 milijard dolarjev za prevzem manjšega britanskega rudarja Anglo American. To bi bil največji prevzem v panogi v več kot desetletju.

25. aprila, 2024 15.54

Največje rudarsko podjetje na svetu, avstralski BHP, je pristopil do tekmeca Anglo American s ponudbo o prevzemu. S poslom bi nastal največji rudar bakra na svetu, za BHP in celotno industrijo pa bi pomenil vrnitev sektorja k velikim prevzemom. Poteza bi lahko tudi druge rudarske velikane privabila k oddaji ponudbe.

BHP je Anglo Americanu poslal ponudbo za nakup vseh delnic podjetja v vrednosti 38,8 milijarde dolarjev (36,3 milijarde evrov), poroča Reuters. Delničarji manjše družbe s tržno vrednostjo okrog 27 milijard funtov (dobrih 25 milijard evrov) bi za vsako delnico prejeli 25,08 funta oziroma (29 evrov), kar je približno 31-odstotna premija glede na trenutno tržno ceno, pa navaja Bloomberg.

Ena od pogojev BHP je odcepitev poslov Anglo Americana v Južni Afriki, kjer podjetje upravlja rudnike platine in železove rude. Medtem odbor Anglo Americana preučuje ponudbo. Britanska pravila prevzemov določajo, da ima BHP časa do 22. maja, da odda končno ponudbo.

“Če BHP res nadaljuje s tem poslom, bi bili presenečeni, če se ne bi pojavili tudi drugi ponudniki,” so v poročilu zapisali analitiki družbe Jefferies. Ponudba, ki bi Anglo ocenila na 42,6 milijarde dolarjev, bi lahko prinesla posel čez ciljno črto, so dodali.

Rudar Anglo American
Anglo American preučuje ponudbo za prevzem s strani velikana BHP (Foto: PROFIMEDIA)

Baker v ospredju

Anglo American je dolgo veljal za potencialno tarčo največjih rudarjev, zlasti zato, ker ima v lasti velike rudnike bakra v Latinski Ameriki, medtem ko se tej industrijski kovini napoveduje rast povpraševanja zaradi uporabe v procesih razogljičenja. Vendar pa je snubce odvrnila zapletena struktura teh poslov v Čilu in Peruju ter predvsem velika izpostavljenost podjetja Južni Afriki.

BHP je leta 2023 proizvedel približno 1,2 milijona ton bakra, medtem ko je proizvodnja Angla znašala 826 tisoč ton. To bi združeni skupini dalo približno 10-odstotni delež svetovne ponudbe te industrijske kovine.

Po mnenju analitikov Jefferiesa bi protimonopolni pomisleki “verjetno predstavljali težavo” za dogovor, saj vlade uvrščajo baker med strateške minerale.

Rudnik železove rude v Južni Afriki
Rudnik železove rude v mestu Kathu v Južni Afriki, s katerim upravlja Anglo American (Foto: PROFIMEDIA)

Odcepitev poslov

BHP od Angla zahteva odcepitev deležev v južnoafriških podjetij Anglo American Platinum in Kumba Iron Ore, ki rudarita platino in železovo rudo. Oba deleža imata skupno vrednost okrog 12,8 milijarde dolarjev (12 milijard evrov), BHP pa predlaga, da se ju razdeli med trenutne delničarje.

V primeru odobritve prevzema bi BHP pregledal tudi druge posle Angla v državi. To vključuje diamante, saj je Anglo 85-odstotni lastnik proizvajalca diamantov De Beers. Anglo ima z Južno Afriko zapleten odnos, piše Bloomberg, saj je upravitelj državnega pokojninskega sklada tudi večinski lastnik podjetja.

Tržna vrednost BHP znaša slabih 150 milijard dolarjev (140 milijard evrov).