Nova visoka kazen za kršitelja iz afere dieselgate

Novice Forbes Slovenija 25. aprila, 2024 14.30
featured image

Nemški dobavitelj avtomobilskih delov Continental bo moral plačati več kot 100 milijonov evrov globe zaradi vpletenosti v afero dieselgate.

25. aprila, 2024 14.30

Nemško tožilstvo je dobavitelju avtomobilskih delov Continental zaradi vpletenosti v afero dieselgate naložilo globo v višini 107 milijonov evrov. Iz Continentala so sporočili, da bodo globo plačali, saj menijo, da je zaključek postopka v najboljšem interesu podjetja, nemško agencijo dpa povzema Slovenska tiskovna agencija (STA).

Afera dieselgate je izbruhnila septembra 2015, ko je ameriška okoljska agencija EPA javnosti razkrila Volkswagnovo goljufanje na testih izpušnih plinov. Škandal se je nato razširil na ostale proizvajalce in tudi druga podjetja v avtomobilski industriji.

Kot poroča dpa, je tožilstvo v Hannovru, kjer ima Continental sedež, proti Continentalu in drugim družbam sprožilo postopek zaradi kršitve nadzornih dolžnosti iz malomarnosti.

Sava tiskarske gume
Continental zapira obrat tiskarskih gum v Kranju (Foto: Continental)

Brez pritožbe

Iz družbe so danes sporočili, da so pristali na plačilo globe in se odpovedali pravici do pritožbe. Kot so dodali, je zaključek postopka v najboljšem interesu Continentala.

Globo morajo plačati v roku šestih tednov, še poroča STA.

Continental je sicer letos napovedal množična odpuščanja, v okviru katerih bo do konca leta 2025 brez dela ostalo več kot sedem tisoč zaposlenih v avtomobilski diviziji podjetja. Do aprila 2025 bodo zaprli tudi obrat tiskarskih gum v Kranju, ki so ga sicer kupili lani. Zaprtje bo vplivalo na 70 delovnih mest.