Bruselj kitajskega spletnega velikana uvrstil na poseben seznam

Novice Forbes Slovenija 26. aprila, 2024 14.32
featured image

Evropska komisija je kitajskega spletnega trgovca Shein označila za veliko platformo, kar pomeni, da bo moral izvajati ukrepe za zaščito potrošnikov pred nakupom nevarnega ali nezakonitega blaga.

26. aprila, 2024 14.32

Komisija je Shein uvrstila na seznam 23 “zelo velikih platform”, ki imajo več kot 45 milijonov aktivnih uporabnikov mesečno v EU. Na seznamu so med drugim že Facebook, TikTok, X in YouTube.

Kitajski trgovec bo strožja pravila skladno z aktom, ki velja za pomemben zakon EU proti spletnim platformam, moral začeti izvajati konec avgusta, torej štiri mesece po uvrstitvi na seznam velikih platform, povzema STA.

Akt vključuje izvajanje ukrepov za “zaščito potrošnikov pred nakupom nevarnega ali nezakonitega blaga, pri čemer je poseben poudarek namenjen preprečevanju prodaje in distribucije izdelkov, ki bi bili lahko škodljivi za mladoletnike”, je sporočilo Evropske komisije povzela francoska tiskovna agencija AFP.

Po navedbah Sheina ima ta približno 108 milijonov aktivnih uporabnikov mesečno v 27-članski EU.

Enkrat letno zunanja revizija

V skladu z DSA morajo platforme oceniti posebna tveganja, ki jih za pravice in varnost Evropejcev predstavljajo vsebine, ki jih objavljajo, ali izdelki, ki jih prodajajo spletni trgovci, kot sta Amazon in Shein, ter predložiti poročilo regulatorjem, še povzema STA.

Na lastne stroške morajo enkrat letno zagotoviti tudi zunanjo revizijo, da preverijo izpolnjevanje pravil.

Zunaj EU se Shein sooča z ostrimi kritikami, od domnevnega izkoriščanja nizko plačanih tovarniških delavcev do spodbujanja hiperpotrošništva in povzročanja okoljske škode.