Tesla s padcem prodaje: “Katastrofa, ki jo je težko razložiti”

Posel Forbes Slovenija 3. aprila, 2024 13.03
featured image

Tesla je v prvih treh mesecih letos zabeležila upad prodaje električnih avtomobilov. Padec je v primerjavi z lanskim prvič četrtletjem znašal skoraj devet odstotkov.

3. aprila, 2024 13.03

Dobava električnih avtomobilov ameriškega proizvajalca Tesla se je v prvem letošnjem četrtletju močno zmanjšala. Kot piše BBC, je podjetje Elona Muska kupcem predalo nekaj manj kot 387.000 električnih avtomobilov, kar je najmanjša četrtletna številka v več kot letu dni.

V primerjavi z istim obdobjem lani je Teslina prodaja upadla za skoraj devet odstotkov, kar se je po pisanju tiskovne agencije Associated Press (AP) zgodilo prvič v skoraj štirih letih. Po novici so se že odzvali tudi borzni trgi, kjer je vrednost Tesline delnice izgubila več kot štiri odstotke.

Podjetje je ob tem sporočilo, da so v prvem četrtletju padec zabeležili tudi v proizvodnji, ki se je na letni ravni zmanjšala za približno 1,6 odstotka.

Analitik investicijske banke Wedbush Securities Dan Ives je Teslin padec za BBC opisal kot popolno katastrofo, ki jo je težko razložiti. “To je trenutek, ko je treba Teslo spraviti skozi to turbulentno obdobje, sicer so pred njo lahko težavni dnevi,” je dejal analitik in ocenil, da vse skupaj povečuje pritisk na Muska.

Nova različica Modela 3, Hutijevci in požar v tovarni

Upad prodaje je teksaško podjetje pripisalo uvajanju posodobljene različice limuzine Model 3 v njihovi kalifornijski tovarni, ustavitvi proizvodnje v nekaterih obratih zaradi težav z dobavo ob napetostih v Rdečem morju in požigu, ki je eno od Teslinih nemških tovarn pustil brez elektrike.

Teslin padec prodaje pa sovpada tudi s širšim upadom zanimanja za električne avtomobile, ki je prizadel vse proizvajalce. Ti so zdaj zmanjšali svoje ambicije in so pri napovedih rasti bolj previdni.