V pogledu nemških avtomobilistov v prihodnost nekoliko manj črnine

Novice Forbes Slovenija 3. aprila, 2024 10.15
featured image

Nemška avtomobilistična industrija je nekoliko bolj optimistična, kažejo kazalniki münchenskega inštituta za gospodarske raziskave Ifo.

3. aprila, 2024 10.15

Poslovno vzdušje med nemškimi proizvajalci avtomobilov se je marca nekoliko izboljšalo, je v raziskavi ugotovil münchenski inštitut za gospodarske raziskave Ifo. Njihovi kazalniki razpoloženja v poslovnem okolju panoge so se v primerjavi s februarjem po sezonsko prilagojenih podatkih zvišali z –9,9 na –5,8 točke.

Nemški avtomobilski sektor je nekoliko bolj optimističen tudi glede pričakovanj za prihodnjih šest mesecev. Po sezonsko prilagojenih podatkih je bil kazalnik, ki to meri, marca pri –18,7 točke. Še februarja je ta znašal –29,5 točke.

Kot raziskavo inštituta povzema STA, so posebej pozitivna pričakovanja v zvezi z izvozom. Slednje v Ifu povezujejo s pozitivnim gospodarskim razvojem v ZDA in na Kitajskem, ki sta za Nemce najpomembnejša avtomobilska trga.

Vse manj je tudi poročil o težavah v dobavni verigi, o čemer je poročalo le nekaj podjetij. “Zdi se, da se je nemška avtomobilska industrija v drugi polovici leta 2023 končno odlepila od dna in v prihodnost zre z več zaupanja,” je izsledke raziskave komentirala predstavnica Ifa Anita Wölfl.

Ifo je sicer nemško gospodarstvo z dobrimi obeti razveselil že včeraj. Kot so sporočili z inštituta, se inflacija v Nemčiji umirja in se bo verjetno še nekoliko znižala.