“Prihaja nekaj novega …” Kakšne novosti se obetajo v Termah Čatež?

Posel Forbes Slovenija 1. maja, 2024 04.55
featured image

Terme Čatež beležijo hitro rast prihodkov, letos pa načrtujejo za štiri milijone evrov vlaganj v wellness in prostor za animacijo.

1. maja, 2024 04.55

Če te dni obiščete notranji bazenski kompleks Term Čatež, boste pred vhodom opazili zagrajeno delovišče in panoje z napisom: “Prihaja nekaj novega …”

Kot so nam pojasnili v podjetju, med slaščičarno Urška in vhodom v zimsko Termalno riviero snujejo novo središče za druženje.

“Ustvarjamo prostor, namenjen različnim doživetjem – za animacijo družin ob večernih urah, tematske poslovne ali zasebne zabave, različna gastro doživetja,” so našteli. Naložba je ocenjena na 1,5 milijona evrov, zaključek del pa je predviden do konca letošnjega leta.

Terme Čatež
Zagrajeno delovišče (desno) pri vhodu v zimsko Termalno riviero v Čatežu (Foto: Forbes Slovenija)

Rastoči prihodki in finančni prostor za naložbe

Terme Čatež imajo zadnja leta rastoče prihodke, ki so lani znašali 37,6 milijona evrov. Podjetje je pod črto ustvarilo dva milijona evrov dobička.

V lanskem letu so zabeležili 650 tisoč prenočitev, kar je 4,1 odstotka manj kot v letu 2022. Število prenočitev tujcev se je povečalo za 9,7 odstotka, število prenočitev domačih gostov pa se je zmanjšalo za 16,9 odstotka. Ta upad gre med drugim pripisati avgustovskim poplavam, ki so po oceni podjetja samo v avgustu prinesle izpad več kot 20 tisoč nočitev glede na avgust 2022, pa tudi močnemu letu 2022, ko so domači turizem dodatno poganjali turistični boni.

Še vedno relativno visoko zadolžene Terme Čatež, ki imajo 17 milijonov evrov dolga do bank, so si po navedbah v letnem poročilu lani z refinanciranjem posojila pri eni od bank med drugim zagotovile za 3,5 milijona evrov dodatnega potenciala za naložbe.

Wellness za zahtevnejše goste

Prostor za druženje ni edina naložba, načrtovana v letošnjem letu. Po lanskem odprtju tako imenovane wellness riviere s tisoč kvadratnih metrov površin za sproščanje zdaj v termah prenavljajo še wellness center hotela Terme. Prenovo so začeli v začetku leta, končali pa naj bi jo junija.

V termalnem centru, ki se bo raztezal na dva tisoč kvadratnih metrov površin, bodo notranji in zunanji bazen, fitness s panoramskim pogledom, savne. Z 1,2 milijona evrov vredno naložbo ciljajo na "bolj zahtevne" in wellness goste, pojasnjuje Alenka Mokrovič Pogačar, pomočnica direktorja Term Čatež za prodajo in marketing.

Jeseni pa sledi še 1,2 milijona evrov vredna obnova vhodnega dela hotela Terme, s čimer bodo zaokrožilo celovito prenovo hotela.

Večja dvorana za vrhunske športnike

Prihodnje leto bo podjetje poldrugi milijon vložilo tudi v športno infrastrukturo.

"Športni turizem je postal naša stalnica, zato bomo - poleg certificiranih nogometnih igrišč – v začetku 2025 začeli s prenovo in povečanjem športne dvorane v hotelu Toplice. Pokrita dvorana bo po zaključku v jeseni 2025 ustrezala vsem kriterijem za vrhunske ekipne športe, prav tako pa bo primerna tudi za poslovne dogodke na najvišjem nivoju," nam je pojasnila Mokrovič Pogačar.