Inflacija aprila na najnižji točki v dveh letih in pol

Novice Forbes Slovenija 30. aprila, 2024 11.08
featured image

Cene življenjskih potrebščin so se aprila zvišale za tri odstotke v primerjavi z lanskim aprilom oziroma za en odstotek v primerjavi s preteklim mesecem.

30. aprila, 2024 11.08

April je prinesel novo znižanje inflacije, ki je upadla na najnižjo raven od oktobra 2021, je danes sporočil državni statistični urad (Surs). Življenjske potrebščine so se podražile za tri odstotke na letni ravni in en odstotek na mesečni ravni. Marca je letna inflacija znašala 3,4 odstotka.

Letna rast cen, merjena s harmoniziranim indeksom cen življenjskih potrebščin, ki omogoča primerjavo na evropski ravni, je bila aprila prav tako triodstotna. Mesečna rast cen je v tem merjenju znašala 0,7 odstotka. Danes bo znana tudi prva ocena aprilske inflacije v evrskem območju. Ta je marca znašala 2,4 odstotka na letni ravni.

Kaj je gnalo rast cen

Na letni ravni so se storitve podražile za 4,5 odstotka, blago pa za 2,3 odstotka. K letni inflaciji so največ prispevale cene stanovanj, vode, elektrike, plina in drugih goriv. Ta skupina je s 4,8 odstotka višjimi cenami k inflaciji prispevala 0,6 odstotne točke. Še pol odstotka so prispevale gostinske in nastanitvene storitve, ki so bile aprila dražje za 7,3 odstotka.

Cene hrane in brezalkoholnih pijač so na letni ravni ostale nespremenjene.

Na mesečno rast cen za en odstotek so najbolj vplivale podražitve v skupini rekreacija in kultura, ugotavlja Surs. Ta je k mesečni inflaciji prispevala pol odstotka. Največji dvig cen je bilo opaziti pri počitniških paketih, ki so se podražili za 13,8 odstotka. Še 0,3 odstotka so k mesečni inflaciji prispevala dražja oblačila in obutev.

Po drugi strani je inflacijo za 0,2 odstotne točke ublažila za dober odstotek cenejša hrana, za 0,1 odstotne točke pa še zskoraj desetino cenejši rezervni deli in dodatki za osebna vozila.