NLB bo izplačala bogate dividende, koliko bo kapnilo državi?

Posel Andreja Lončar 30. aprila, 2024 09.02 > 30. aprila, 2024 09.18
featured image

NLB bo po lanskem rekordnem letu lastnikom izplačala visoke dividende – četrtinska lastnica država si lahko več obeta le od energetike –, delničarji bodo junija odločali tudi o treh nadzorniških menjavah.

30. aprila, 2024 09.02 > 30. aprila, 2024 09.18

Delničarji NLB bodo na skupščini, ki bo 17. junija, odločali o delitvi dobička in imenovanju treh novih nadzornikov.

V letošnjem letu namreč poteče mandat predsedniku nadzornega sveta Primožu Karpetu ter nadzornikoma Davidu Ericu Simonu in Verici Trstenjak.

Predstavnica delavcev Sergeja Kočar, ki ji je mandat ravno tako potekel v letošnjem letu, je že dobila nov mandat.

Še en mandat Karpetu?

Nadzorni svet bo delničarjem predlagal vnovično imenovanje Karpeta, ki je lani na tem položaju zaslužil 113 tisoč evrov.

Namesto Trstenjak in Simona pa sta za nadzorniški stolček predlagana Natalija Olegovna Ansell in Luka Vesnaver.

Olegovna Ansell je po navedbah v objavi na spletnih straneh Ljubljanske borze “izkušena bančnica z globalnimi izkušnjami in podrobnim poznavanjem vseh tehničnih vidikov korporativnega poslovanja, poslovanja s prebivalstvom, upravljanja premoženja, predvsem pa plačilnih in kartičnih sistemov”. V gradivu za skupščino piše, da je britanska, ukrajinska in ruska državljanka. V preteklosti je 28 let delala v ameriški Citibank, vodila je njeno vietnamsko hčerinsko družbo.

Vesnaver pa je bil pred dvema desetletjema zaposlen v NLB, pozneje pa v revizorskih in svetovalnih hišah Ernst & Young, PWC, Deloitte. Danes je predsednik upravnega odbora Britansko-slovenske gospodarske zbornice ter glavni partner v svojem podjetju ION Advisory. Po navedbah v uradni objavi NLB pa ima “bogato znanje in izkušnje na področju korporativnih financ v regiji”.

Nadzorni svet sestavljajo tudi Islam Osama Zekry in predstavnica zaposlenih Tadeja Žbontar Rems, ki jima mandat poteče v prihodnjem letu, ter namestnik predsednika Shrenik Dhirajlal Davda, André-Marc Prudent-Toccanier, Mark William Lane Richards in Cvetka Selšek, ki jim mandat poteče dve leti pozneje.

Dvakrat več za dividende

Delničarji pa bodo po lanskem rekordnem letu potrjevali tudi darežljivo izplačilo dividend.

NLB namerava med delničarje razdeliti 40 odstotkov dobička lanskega leta, skupno 220 milijonov evrov, kar je dvakrat več kot lani. Izplačilo bi izpeljali v dveh tranšah.

Junija banka tako delničarjem predlaga izplačilo dividende v višini 5,5 evra na delnico, za kar bi skupno namenili 110 milijonov evrov. Druga tranša v enakem znesku bo predvidoma predložena v odobritev na skupščini, ki bo potekala proti koncu leta.

Včeraj smo sicer pisali, da NLB z julijem draži pakete.

Več si lahko obetajo le od energetike

Država, ki je lastnica četrtine NLB plus ene delnice, bo tako dobila za 55 milijonov evrov dividend. Upravljavec državnih naložb Slovenski državni holding (SDH) lahko verjetno višje izplačilo dividend pričakuje le v energetiki. Družbi HSE in Gen energija, v katerih ima država 100-odstotni delež, naj bi letos izplačali skupno 200 milijonov evrov dividend.