Dobra novica: nemška, avstrijska, italijanska rast nad pričakovanji

Posel Andreja Lončar 30. aprila, 2024 11.04 > 30. aprila, 2024 11.08
featured image

Po več četrtletjih krčenja in stagnacije tokrat dobre novice iz Nemčije, ki se vrača na pot rasti.

30. aprila, 2024 11.04 > 30. aprila, 2024 11.08

Vodilna evrska gospodarstva so v prvem četrtletje zabeležila zmerne stopnje rasti, ki pa so nad pričakovanji analitikov. To krepi ugibanja, ali za gospodarstvo stare celine vendarle prihaja dolgo pričakovano okrevanje.

Nemčija, naša najpomembnejša trgovinska partnerica, je presenetila z 0,2-odstotno rastjo BDP. Analitiki so pričakovali 0,1-odstotno rast. Prvi podatki kažejo, da sta največje evrsko gospodarstvo v prvem četrtletju poganjala obujanje gradbeništva in večji neto izvoz, medtem ko se je poraba gospodinjstev zmanjšala.

Je pa nemški statistični urad Destatis poslabšal številke za zadnje lansko četrtletje; gospodarstvo se je skrčilo za 0,5 odstotka in ne za 0,3 odstotka, kot so sprva ocenjevali. Z majhno rastjo v prvem četrtletju letos se je Nemčija ognila tehnični recesiji.

Francoski BDP se je okrepil za 0,2 odstotka, medtem ko so analitiki pričakovali 0,1-odstotno rast. Rast je pospešila predvsem povečana potrošnja prebivalstva.

Enake kot za Nemčijo in Francijo so tudi številke za Avstrijo: napovedovali so ji 0,1-odstotno četrtletno rast BDP, a ta je bila v prvem četrtletju 0,2-odstotna. Italijansko gospodarstvo se je okrepilo za 0,3 odstotka, špansko za 0,7 odstotka.