Glovo obupal nad Slovenijo

Posel Aljoša Črnko, Andreja Lončar 30. aprila, 2024 11.39 > 30. aprila, 2024 11.43
featured image

Španski Glovo po slabih treh letih zapušča slovenski trg. Storitev dostave bo nudil le še do 10. maja.

30. aprila, 2024 11.39 > 30. aprila, 2024 11.43

“Podjetje Glovo ne bo več nudilo storitev dostave v Sloveniji. Odločitev o prenehanju poslovanja temelji na ponovni oceni naših prednostnih naložb,” je špansko podjetje sporočilo svojim uporabnikom.

Glovo bo storitve torej izvajal še do 10. maja do 22. ure. Potem pa bo do konca maja delovala le še ekipa za pomoč strankam.

Iz družbe so nekaterim medijem sporočili, da bodo zaposlenim iskali ustrezna delovna mesta v drugih pisarnah Glovo. Obljubljajo tudi odpravnine v zneskih nad zakonsko predpisanimi minimumi. Konec leta 2023 je bilo v Glovu v Sloveniji zaposlenih 19 ljudi.

Milijonske izgube v Sloveniji

Dostavljalsko podjetje s sedežem v Barceloni je v Slovenijo vstopilo konec junija 2021, ko so prevzeli slovensko podjetje Ehrana. Kot so takrat pojasnjevali, so se za to odločili, ker so želeli povečati prisotnost v srednji in vzhodni Evropi.

V prvem letu na slovenskem trgu je podjetje Glovoapp.si potrojilo prihodke glede na koronsko leto 2020 – prodaja je dosegla 3,8 milijona evrov –, a so pod črto ustvarili 2,4 milijona evrov izgube.

V letu 2022 so imeli 4,3 milijona evrov prihodkov in 3,2 milijona evrov izgube, lani pa 3,7 milijona evrov prihodkov in 2,2 milijona evrov čiste izgube.

V treh letih so torej nakopičili 7,8 milijona evrov bilančne izgube. Izkazi podjetja kažejo, da je lastnik, špansko podjetje Glovoapp23, lani junija vplačal dodaten kapital. Slovensko podjetje je imelo tako konec leta na postavki kapitalskih rezerv 8,5 milijona evrov, ki jih lahko nameni za pokrivanje izgube ali financiranje poslovanja.

Na vidiku tudi velike kazni

Glovo sta leta 2015 ustanovila Oscar Pierre in Sacha Michaud. Danes so prisotni v 25 državah in v več kot 1.300 mestih po svetu.

Pred dvema letoma je špansko podjetje kupila nemška dostavljalska veriga Delivery Hero, ki ima v lasti še dostavljalca Foodpanda. Februarja so iz Berlina sporočili, da so leta 2023 dosegli finančne cilje in ustvarili prvi celoletni dobiček. Prilagojen EBITDA je lani znašal 253,3 milijona evrov.

Nemci prvi dobiček letos pričakujejo tudi v Glovu, saj naj bi katalonsko podjetje zaznalo nadpovprečno rast.

Delivery Hero sicer v Španiji, na Portugalskem, v Argentini in v drugih državah Latinske Amerike, pričakuje globe v višini do 460 milijonov evrov zaradi preiskav njihovega modela dela.

Kar 93 odstotkov morebitnih glob naj bi odpadlo na španske sodne postopke. Španija je leta 2021 sprejela zakon o voznikih, ki slednje privzeto dojema kot plačane delavce. Podjetja morajo tako dokazovati, da voznik dostavne službe izpolnjuje pogoje za samozaposlitev.

Glovo je moral zagotoviti bančne garancije za zavarovanje plačil domnevnih obveznosti, ki so jih zahtevali španski organi. Te se navezujejo na pravni položaj voznikov po poslovnem modelu, ki je v podjetju veljal do avgusta 2021.

Delivery Hero še vedno brani status samozaposlenih voznikov, je pa za namen morebitnih izgubljenih sodnih postopkov oblikoval visoke, 430-milijonske rezervacije za morebitne globe in naknadno plačilo prispevkov ter davkov na plače.