Novica iz ZDA pognala rast cen nafte

Novice Forbes Slovenija 2. maja, 2024 10.27
featured image

Iz ZDA prihaja novica o njihovih strateških rezervah, zaradi česar so se cene nafte zvišale.

2. maja, 2024 10.27

Za 159-litrski sod teksaške nafte, ki bo dobavljena junija, je bilo zjutraj po srednjeevropskem času treba odšteti 79,52 dolarja. Po poročanju STA je to 52 centov več kot ob koncu sredinega trgovanja. Julijske terminske pogodbe za severnomorsko nafto brent so se doslej podražile za 58 centov na 84,02 dolarja za sod.

Cene nafte so se zvišale po treh zaporednih dneh padanja. Rast je po poročanju Reutersa posledica novice, da bi lahko ZDA, ki veljajo za največjo porabnico nafte na svetu, kmalu začele obnavljati svoje strateške rezerve črnega zlata.

Cena se bliža meji, na katero čakajo onkraj Atlantika

“Naftni trg so sledili ugibanjem, da bodo ZDA v primeru padca cene teksaške nafte pod 79 dolarjev (73,8 evra), povečale svoje strateške rezerve,“ je za agencijo dejal Hiroyuki Kikukawa, predsednik družbe NS Trading, ki je enota družbe Nissan Securities.

Iz največjega svetovnega gospodarstva so sporočili, da nameravajo po zgodovinski prodaji nujnih zalog leta 2022 zdaj dopolniti svoje strateške rezerve nafte. Nafto želijo odkupiti po ceni 79 dolarjev za sod ali manj.

Cene nafte so se sicer v sredo znižale za več kot tri odstotke. Padec je sledil odločitvi ameriške centralne banke Federal Reserve, da ključne obrestne mere ohrani nespremenjene. To lahko zmanjša gospodarsko rast in omeji povečanje povpraševanja po nafti.

Na nafto je pritiskalo še nepričakovano povečanje zalog nafte v ZDA. Prav tako pa tudi znaki morebitne prekinitve ognja med Izraelom in Hamasom, ki bi zmanjšala zaskrbljenost glede oskrbe na Bližnjem vzhodu.