Kam svoje prihranke vlagajo bogataši

featured image

Najpremožnejši zemljani imajo letos prostih okoli 444 milijard evrov. Pogledali smo, katere so njihove najbolj priljubljene investicije.

11. maja, 2024 05.50

Najbogatejšim bo lansko leto ostalo v lepem spominu. Po navedbah analitsko-nepremičninske družbe Knight Frank so zeleni delniški trgi razvitih držav porodili nekaj več kot 25 tisoč ultra premožnih posameznikov, ki imajo pod palcem več kot 30 milijonov dolarjev (malo manj kot 28 milijonov evrov). Skupaj je zdaj takšnih okoli 627 tisoč s skupaj dobrih 483 milijard dolarjev (približno 444 milijard evrov), pripravljenih za nove naložbe.

Največ novicev na drugi strani luže

Rast kluba bogatašev so lani gnale ZDA. Po navedbah portala MarketWatch je delniški indeks S & P 500 zabeležil 24-odstotno donosnost, s čimer je Severna Amerika pridobila približno 17 tisoč premožnih novincev, kar pomeni letno rast v višini okoli sedmih odstotkov. Evropa je medtem vpisala približno 1,8-odstotno povečanje populacije najbogatejših na dobrih 155 tisoč.

V tem pogledu se je najslabše odrezala Južna Amerika, ki je s turbulentnim letom na surovinskih trgih edina končala v rdečem. Število najpremožnejših na celini je upadlo za približno 3,6 odstotka in se zdaj vrti okoli 13 tisoč.

V naslednjih petih letih bogatašev več za dobro četrtino

Zgornjemu sloju se v prihodnjih letih napovedujejo dobri časi. Do leta 2028 gre pričakovati povečanje ultra premožnih po svetu za dobrih 28 odstotkov. Med državami bodo izstopali predvsem trgi v razvoju, kot sta Indija in Kitajska, za kateri se predvideva približno 50-odstotna rast. Med celinami največ obeta Azija z Bližnjim vzhodom, medtem ko bosta Afrika in Južna Amerika nekoliko zaostali.

Petina razmišlja o naložbi v nepremičnine

Minulo leto je bilo za nepremičninski sektor težko. V luči naraščajočih geopolitičnih trenj in vztrajnih dvigov obrestnih mer so se naložbe v poslovne nepremičnine ohladile za skoraj polovico, medtem ko je bilo stanje na stanovanjskem trgu nekoliko boljše. Vseeno nepremičnine s približno 40-odstotnim deležem portfelja ostajajo najbolj priljubljena investicija bogatašev.

Knight Frank za letos napoveduje znova več naložb v nepremičnine. »Manj ponudbe, nižje obrestne mere in nekaj prisilnih odprodaj bo prineslo težko pričakovano izboljšanje naložb,« navaja poročilo. V anketi je 19 odstotkov vprašanih odgovorilo, da letos načrtuje naložbo v poslovne nepremičnine. Potezo podpira vodja poslovnih raziskav William Matthews, ki pravi, da je z nedavnim zmanjšanjem ponudbe trg poslovnih nepremičnin, potrebnih renovacij, poln dobičkonosnih priložnosti.

Še več navdušenja so bogataši pokazali za stanovanja, kjer o investiciji razmišlja približno 22 odstotkov anketirancev. Glavna tarča so prvorazredne posesti v najdražjih petih odstotkih trga, ki so se v lani kljub turbulentnim razmeram v povprečju podražile za nekaj več kot tri odstotke. Cene luksuznih stanovanj so pri 26 odstotkih najbolj zrasle v Manili, sledijo pa Dubaj in Bahami. Na stari celini so največje podražitve zabeležili v Algarvu na Portugalskem in v Atenah.

Vse oči usmerjene v umetno inteligenco

Na tehnološkem področju bo tudi letos najbolj vroča umetna inteligenca (UI). Po navedbah poročila bo v projekte, povezane z UI, usmerjenih približno 40 odstotkov IT naložb podjetij, ki bodo do leta 2027 dosegle pol bilijona dolarjev.

Nova tehnologija pa bo vplivala tudi na nepremičninski trg. Razvoj samomislečih računalnikov zahteva ogromno procesorske moči, zato gre pričakovati močan skok povpraševanja po podatkovnih centrih, še posebej v bližini zanesljivih virov električne energije. Ameriški tehnološki velikan Amazon denimo, ki je marca vložil 650 milijonov dolarjev v novo procesorsko središče v Pennslyvanii, bo elektriko namesto iz omrežja dobival neposredno iz sosednje nuklearke.

Manj navdušenja za luksuz

Manj zanimanja pa so najbogatejši zemljani lani pokazali za luksuzne izdelke. Med konkretnimi naložbami so se najbolj ohladile dragocene steklenice viskija in zbirateljski avtomobili. Na drugi strani so na priljubljenosti pridobile umetnine, nakit in ure.

Vseeno smo bili lani priča mnogim rekordom na dražbah. S prodajno ceno 2,2 milijona dolarjev so si naslov najdražjih športnih copat pridobile košarkarske superge Air Jordan 13, ki jih je Michael Jordan leta 1998 nosil v finalu lige NBA. Več kot tisoč let star izvod hebrejske biblije pa je iztržil 38,1 milijona dolarjev in postal najdražji rokopis vseh časov.

Po podatkih ankete Knight Frank luksuzne zbirke stojijo za približno petino portfelja najbogatejših zemljanov.