ZDA vse bližje uvedbi carin na kitajska električna vozila

Posel Forbes Slovenija 10. maja, 2024 16.04
featured image

Predsednik ZDA Joe Biden naj bi kmalu razglasil nove carine za Kitajsko, ki bodo ciljale na strateške sektorje, vključno z električnimi vozili, poročajo Bloombergovi viri.

10. maja, 2024 16.04

Nove carine se bodo osredotočile na strateške industrije, vključno z električnimi vozili, baterijami in sončnimi celicami, pri čemer se bodo obstoječe dajatve večinoma ohranile. Razglasitev je načrtovana za torek, vendar bi se lahko zamaknila, sta za Bloomberg razkrila vira blizu zadevi.

Carine verjetno ne bodo imele takojšnjega vpliva na kitajska podjetja, saj so se njihovi vodilni proizvajalci električnih vozil zaradi obstoječih carin že začeli izogibati ameriškemu trgu. Kitajska solarna podjetja večinoma izvažajo v ZDA iz tretjih držav, da se izognejo omejitvam, zato ameriška podjetja prav tako zahtevajo višje carine za to trgovino. Podrobnosti o natančni vrednosti ali kategorijah uvedenih carin so bile skope, a naj bi se administracija osredotočila na področja strateške konkurence in nacionalne varnosti, je povedala ena od oseb.

Biden: Ne iščem spora s Kitajsko

Ameriški predsednik Joe Biden
Tako Biden kot Trump se oddaljujeta od konsenza o prosti trgovini. (Foto: PROFIMEDIA)

Uvedba bi pomenila enega ostrejših ukrepov ameriškega predsednika Joeja Bidna v ekonomski tekmi s Kitajsko. Kot je dejal prejšnji mesec, se ZDA postavljajo po robu nepoštenim gospodarskim praksam in presežni industrijski zmogljivosti Kitajske. Pozval je k zvišanju carin na kitajsko jeklo in aluminij ter formalnemu začetku nove preiskave kitajske ladjedelniške industrije, poroča Bloomberg.

“Ne iščem spora s Kitajsko. Iščem konkurenco, toda pošteno konkurenco,” je dodal Biden.

S tem sta se oba kandidata na letošnjih ameriških predsedniških volitvah močno oddaljila od konsenza o prosti trgovini, ki je nekoč prevladoval v Washingtonu. Nekdanji predsednik in Bidnov protikandidat Donald Trump je dejal, da bo, če bo ponovno izvoljen, povišal carine na Kitajsko z obljubo o 60-odstotnem davku na vse kitajske uvoze.

Ukrepi bi lahko povzročili odziv Kitajske v času povečanih napetosti med dvema največjima gospodarstvoma na svetu. Kitajska je na uvedbo carin med predsedovanjem Trumpa od 2017 do 2021 odgovorila z lastnimi. Kitajci so medtem izjavila, da so carine kontraproduktivne ter povzročajo škodo ameriškemu in svetovnemu gospodarstvu, še piše Bloomberg.