Kako bo Slovenija sodelovala pri evropski proizvodnji čipov

featured image

Ministrstvo za digitalno preobrazbo bo podpisalo upravni sporazum z evropskim podjetjem Chips JU, ki razpisuje projekte raziskav in inovacij na področju čipov.

9. maja, 2024 15.25

Vlada se je seznanila s potekom sodelovanja Slovenije s skupnim evropskim podjetjem za računalniške čipe Chips JU, ki med drugim predvideva vzpostavitev nacionalnega kompetenčnega centra za čipe. Seznanila se je tudi z nameravanim podpisom upravnega sporazuma z omenjenim podjetjem, s katerim bo Slovenija sofinancirala projekte na področju čipov, poroča Slovenska tiskovna agencija (STA).

Vsaka sodelujoča država ima lahko enega ali več kompetenčnih centrov za čipe in polprevodniške tehnologije. Sofinanciran bo en kompetenčni center v posamezni sodelujoči državi, so v sporočilu za javnost pojasnili na ministrstvu za digitalno preobrazbo.

Kompetenčni centri bodo prva vstopna točka za uporabnike in bodo povezani v mrežo kompetenčnih centrov po vsej Evropi. Omogočali bodo dostop do tehničnega znanja in izkušenj na področju polprevodnikov, podjetjem pa bodo pomagali približati in izboljšati oblikovalske sposobnosti ter razvijati spretnosti.

Ministrstvo za digitalno preobrazbo, ki je v Sloveniji zadolženo za izvajanje evropskega akta o čipih, podpira ustanovitev kompetenčnega centra. Kot so poudarili, bo ta prispeval h krepitvi evropskega ekosistema na področju polprevodniških tehnologij in čipov.

Ministrica za digitalno preobrazbo Emilija Stojmenova Duh
Ministrstvo za digitalno preobrazbo, ki ga vodi Emilija Stojmenova Duh, bo za projekte na področju čipov prispevalo do 35 odstotkov sredstev. (Foto: PROFIMEDIA)

Sporazum

Vlada se je na današnji seji seznanila tudi z nameravanim podpisom upravnega sporazuma s podjetjem Chips JU. Sporazum bo podpisalo ministrstvo za digitalno preobrazbo, z njim pa bo Slovenija nudila možnost sofinanciranja projektov na področju računalniških čipov in polprevodniških tehnologij.

Upravni sporazum po zagotovilih ministrstva nima neposrednih finančnih posledic za državni proračun, saj ne predvideva, da bi Slovenija morala v skupno podjetje Chips JU vplačevati delež sredstev. Omogoča pa, da lahko država sofinancira projekte slovenskim prijaviteljem, ki jih razpisuje podjetje Chips JU in so uspešni na izboru. Med njimi bo tudi projekt ustanovitve kompetenčnega centra za čipe.

Podjetje Chips JU razpisuje tudi projekte raziskav in inovacij na področju čipov in polprevodniških tehnologij, ki bodo sofinancirani v okviru spodbud za mala in srednja podjetja v obliki zagotavljanja podpornega okolja na področju čipov in polprevodniških tehnologij. Projekti raziskav in inovacij so sofinancirani do 35 odstotkov od Chips JU, v enakem deležu bo projekte sofinancirala tudi Slovenija.

Ministrstvo za digitalno preobrazbo
Ministrstvo bo letos za te projekte namenilo 700 tisoč evrov. (Foto: Žiga Živulović jr./BOBO)

Koliko državnih sredstev?

Ministrstvo za digitalno preobrazbo ima za ta namen za letošnje leto zagotovljena sredstva v višini 700.000 evrov. V naslednjem letu pa 1,2 milijona evrov, od tega 500.000 evrov za kompetenčni center ter 700.000 evrov za projekte raziskav in inovacij, še piše STA.

Z načrtovanimi sredstvi bo ministrstvo spodbujalo uspešne prijave slovenskih prijaviteljev na razpisih skupnega podjetja Chips JU, so še navedli na ministrstvu.