Nenavaden stečaj: kriptoborza bo upnike poplačala v celoti in z obrestmi

Posel Forbes Slovenija 8. maja, 2024 12.50
featured image

Dva milijona strank propadle kriptomenjalnice, ki jo je vodil prevare obsojeni Sam Bankman-Fried, bo v procesu stečaja podjetja celo zaslužilo.

8. maja, 2024 12.50

Kriptomenjalnica FTX, ki je propadla novembra 2022, je v okviru stečaja s prodajo imetja zbrala več milijard dolarjev. Sedaj ima več denarja, kot ga potrebuje za poplačilo nekdanjih strank in drugih upnikov, poroča Bloomberg.

Ko konča s prodajo imetja, bo imel FTX 16,3 milijarde dolarjev, ob začetku leta pa so imeli le okrog 6,4 milijarde. Strankam in nevladnim upnikom dolgujejo okrog 11 milijard dolarjev. Z dodatnimi sredstvi bodo več kot dva milijona strankam propadle kriptomenjalnice izplačali tudi obresti, kar je stečajni upravitelj podjetja označil za redkost v stečajnih postopkih.

“V kakršnemkoli stečaju je to preprosto neverjeten rezultat,” je dejal glavni izvršni direktor FTX John Ray, ki je vodenje prevzel po razglasitvi stečaja (Chapter 11).

Dolgovi bodo poplačani v celoti in z obrestmi, nič pa ne bo ostalo lastnikom delniškega kapitala v podjetju, je še razvidno iz sodne vloge na sodišču v Delawaru, kjer poteka postopek. Dokument stečajnih upraviteljev bo omogočil upnikom, da glasujejo o predlogu delitve sredstev, poleti pa naj bi o tem odločil še sodnik.

Če bo stečajni načrt sprejet, bo 98 odstotkov FTX-ovih upnikov prejelo 118 odstotkov vrednosti svojega zahtevka.

Direktor FTX John Ray
Glavni izvršni direktor FTX John Ray je vodenje prevzel v okviru stečaja. (Foto: PROFIMEDIA)

Rast kriptovalut in prodaja sredstev

FTX je do presežnih sredstev prišel z rastjo vrednosti kriptovalut, vključno s solano, ki jo je podpiral tudi ustanovitelj FTX Sam Bankman-Fried. Največja kriptovaluta bitcoin je od konca 2022, ko je propadel FTX, početverila svojo vrednost. Solana je bila v času stečaja vredna okrog 16 dolarjev, trenutno pa je cena pri 142 dolarjih, po podatkih portala Coinmarketcap.

V okviru stečaja je podjetje tudi prodalo več naložb, med njimi delež v start upu umetne inteligence Anthropic.

FTX je stečaj razglasil novembra 2022, Bankman-Fried pa je bil marca letos obsojen na 25-letno zaporno kazen zaradi prevare. Sodba ga bremeni, da je sredstva strank FTX pretakal v svoj sklad Alameda Research, s katerim je med drugim kupoval luksuzne nepremičnine in doniral političnim kampanjam v ZDA.