Kitajska tekmeca bosta z novo znamko združeno napadla Teslo

Novice Marko Rabuza 7. maja, 2024 10.33
featured image

Kitajski proizvajalec električnih vozil Nio naj bi sklenil dogovor z domačim tekmecem BYD, da bi razvila cenejša električna vozila.

7. maja, 2024 10.33

Nio in BYD sta sklenila dogovor, s katerim bosta poskušala znižati ceno baterije, tako pa bi bila posledično nižja končna cena avtomobila, poroča Reuters. BYD bo za skupno novo znamko vozil dobavljal manjše baterije, večje kapacitete bo še vedno zagotavljal CATL. Ta je pred kratkim predstavil baterijo, ki bo imela doseg 1.000 kilometrov.

V Niu so potrdili, da se bo nova blagovna znamka imenovala Onvo v angleškem jeziku in Ledao v kitajščini. Zagonsko podjetje Nio je bilo do zdaj predvsem usmerjeno na trg električnih vozil višjega cenovnega razreda, kjer konkurira Mercedesu, z novim modelom Onvo L60 pa želi tekmovati s Teslinim modelom Y.

Uradnih informacij o sodelovanju ni, Reuters pa opozarja, da niso znane podrobnosti in obseg pogodb med Niom in BYD. Po neuradnih informacijah naj bi BYD v svoji tovarni v mestu Vuvej v vzhodni provinci Anhuj že obnavljal proizvodne linije za baterijske sklope za oskrbo podjetja Onvo.

Dogovor pomeni zmago za BYD, ki si je prizadeval povečati prihodke tudi zunaj prodaje električnih vozil pod lastno blagovno znamko. Kaže tudi na vpliv neizprosne konkurence glede cene novih električnih vozil na kitajskem trgu in baterij, ki so najvišji strošek v novem vozilu, dodaja Reuters.

Lastni razvoj baterij opustilo

Podjetje Nio je pred desetletjem začelo delovati kot zagonsko podjetje, sprva pa je samo razvijalo baterije, nato pa je lanskega decembra sporočilo, da opušča to idejo. V sporočilu je takrat navedlo, da se bo osredotočilo na znižanje stroškov.

Kitajci bolj pripravljeni kupovati cenejše avtomobile

Kitajski kupci električnih vozil so se v primerjavi s kupci avtomobilov na drugih trgih v zameno za nižjo ceno bolj pripravljeni odločiti za baterije nižjega razreda, deloma zaradi razpoložljivosti postaj za zamenjavo baterij, kakršne upravlja podjetje Nio, in polnilnih mest.

BYD prek svoje enote za baterije FinDreams Battery že dobavlja nekatere baterije Teslovi tovarni v Berlinu in kitajskim proizvajalcem avtomobilov v državni lasti, dodaja Reuters.

BYD večino baterij izdeluje za svoje avtomobile

Večino baterij BYD sicer uporablja za lastna električna vozila. Po podatkih ponudnika informacij o baterijski industriji Gaogong Industrial Institute je BYD zunanjim strankam prodal le pet odstotkov baterij, ki jih je proizvedel leta 2023.