Ogromne kitajske naložbe, ki bi Srbijo postavile na prvo mesto v Evropi

Posel Forbes Slovenija 5. maja, 2024 11.00
featured image

Kitajska multinacionalka bi v Srbiji povečala izkop bakra. Če bi se načrti uresničili, bi Srbija postala največji dobavitelj te surovine v Evropi.

5. maja, 2024 11.00

Kitajska multinacionalka Zijin Mining Group načrtuje povečanje izkopa bakra v Srbiji na 450.000 ton letno, je po poročanju srbske tiskovne agencije Beta pred dnevi napovedal predsednik uprave tega rudarskega podjetja Chen Jinghe. S tem bi Srbija postala največji dobavitelj te surovine v Evropi, navaja STA.

Zijin bo v Srbiji povečal tudi izkop zlata, ki bo predvidoma znašal deset ton na leto, je še napovedal šef rudarske skupine med obiskom srbskih novinarskih ekip na Kitajskem.

Naložbe za podzemne rudnike

Chen Jinghe je izpostavil, da je bila naložba družbe v srbski RTB Bor, ki so ga prevzeli leta 2018, štirikrat višja od načrtovanih nekaj manj kot 1,3 milijarde dolarjev. Izkop je po njegovih besedah presegel pričakovanja in obveznosti iz leta 2018 podpisane pogodbe.

Kot navaja STA, je napovedal tudi, da bodo prihodnje Zijinove naložbe usmerjene v razvoj podzemnih rudnikov bakra in zlata. Zaloge bakra so ocenjene na okoli 20 milijonov ton, zlata pa od 700 do 800 ton.

Kitajska multinacionalka Zijin je lani v Srbiji izkopala 240.000 ton bakra in 7,5 tone zlata.

Kaj še se skriva pod srbsko zemljo

Geološke raziskave zlata in sorodnih kovin v državi po podatkih srbskega ministrstva za rudarstvo in energetiko trenutno izvaja 31 podjetij, kar je skoraj dvakrat več kot lani.

Skupne dokazane zaloge bakrove rude, zlata in sorodnih kovin po ocenah Geološkega zavoda Srbije obsegajo približno 1,7 milijarde ton. Največja nahajališča zlata so tako kot pri bakru v vzhodni Srbiji, kjer sta največja rudnika Majdanpek in Bor.