Prodaja plina se je prepolovila, Gazprom v globoki izgubi

Posel Andreja Lončar 3. maja, 2024 10.39
featured image

Gazprom je lani zaradi zmanjšanja izvoza plina v Evropo zabredel v izgubo, ki je dosegla kar 6,4 milijarde evrov.

3. maja, 2024 10.39

Ruski energetski velikan Gazprom je lani zabeležil 629 milijard rubljev ali okoli 6,4 milijarde evrov čiste izgube, kažejo finančni izkazi družbe. Leto 2022 je končal s 1.230 milijard rubljev (12,5 milijarde evrov) čistega dobička.

Finančni izkazi energetske družbe kažejo, da se je prodaja plina lani prepolovila s 6.500 milijard rubljev (okoli 65 milijard evrov) na 3.100 milijard rubljev (31 milijard evrov). Pri tem se je prodaja na domačem trgu celo nekoliko dvignila, strm upad pa je Gazprom beležil v tujini.

V lanskem letu je tako ruski gigant več prihodkov ustvaril s prodajo nafte, ki mu je prinesla štiri tisoč milijard rubljev (40 milijard evrov) prihodkov in postala njegov glavni vir prihodka.

Evropa se odklaplja

Upad prihodkov iz naslova prodaje plina in globoka izguba po poročanju francoske tiskovne agencije AFP, ki jo povzema STA, odražata vpliv sankcij. Te so zahodne države uvedle, potem ko je Rusija februarja 2022 napadla Ukrajino.

Izvoz plina v Evropo je bil eden Gazpromovih glavnih virov prihodkov in dobička, a so evropske države po začetku vojne v Ukrajini pospešeno začele zmanjševati odvisnost od ruskega plina. Ruski plin v Evropo še vedno priteka prek evropske veje Turškega toka in ukrajinskega tranzitnega omrežja, a so količine precej manjše kot pred vojno.

Po podatkih EU se je delež Rusije v uvozu zemeljskega plina v Unijo zmanjšal z več kot 40 odstotkov v letu 2021 na osem odstotkov v letu 2023. Tudi borzne cene plina, na podlagi katerih se določajo pogodbene cene, so se po šoku v letu 2022 lani znižale.

Kitajska ne nadomešča evropskega izpada

Gazprom je po drugi strani začel iskati nove trge, kamor bi izvažal plin, ki pa za zdaj nadomeščajo le majhen del izpada.

Ruski predsednik Vladimir Putin je bil lani, ko je Gazprom poročal o rekordni prodaji na kitajskem trgu, navdušen. “To je odlično, čestitam vam za rezultate vašega dela,” je dejal izvršnemu direktorju in dolgoletnemu zavezniku Alekseju Millerju.

A po poročanju Financial Timesa količine, prodane v Kitajsko, dosegajo le okoli desetino količin, ki jih je Gazprom dobavljal Kitajski. Gradnja nove infrastrukture, ki je predpogoj za povečanje tokov med državama, pa je dolgotrajna in draga.