Bazeni v Ljubljani: v gradnji dva nova, a letošnja sezona jima bo “pobegnila”

featured image

Ljubljanska občina gradi dva nova bazena, a kaže, da letos še ne bosta nared za ohladitve in rekreacije željne goste. Kje pa se bo možno kopati že v letošnjem poletju in kakšne so cene?

3. maja, 2024 05.21

V začetku letošnjega aprila, ko so temperature ponekod po Sloveniji presegle tudi 30 stopinj Celzija, je marsikoga misel že napeljala na kopanje. Pozneje je sicer sledil vremenski preobrat in nižje temperature, a dejstvo je, da se poletje bliža, s tem pa tudi kopalna sezona.

V zadnjih letih je bila izbira bazenov v Ljubljani močno okrnjena, saj je od jeseni leta 2021 zaprt bazen Ilirija, ki ga prenavljajo, že skoraj desetletje pa ne obratuje niti bazen v Vevčah.

Ilirija bo odprla vrata jeseni

Prenova Ilirije se počasi zaključuje, vendar se je časovnica v zadnjem letu zamaknila. Če je ljubljanski župan Zoran Janković še lani aprila napovedoval, da bo nov center, ki bo Ljubljani končno prinesel pokrit 50-metrski olimpijski bazen, vrata odprl že ob začetku letošnjega leta, je zdaj otvoritev napovedana za jesen.

Po prvih ocenah kaže, da nedavni požar na gradbišču ob Bleiweisovi cesti, ki je povzročil za 300 tisoč evrov škode, ne bo dodatno zamaknil projekta.

“Požar na časovnico izvedbe del ne bo imel vpliva, tako predviden zaključek projekta ostaja jesen,” so za Forbes Slovenija pojasnili v občinski Službi za razvojne projekte in investicije.

Na območju kopališča Ilirija, kjer je bil prej zunanji bazen, bo zdaj tretji pokrit bazen. Druga dva sta v Tivoliju in na Kodeljevem, v okviru Fakultete za šport.

Ilirija
Ilirijo naj bi odprli septembra. (Foto: Žiga Živulović jr./BOBO)

Vevče do konca leta

Podobno kot na območju Ilirije stroji brnijo tudi v Vevčah. Tam je bil do leta 2007 eden najbolj obiskanih ljubljanskih zunanjih bazenov, ki je nato zadnjih 17 let klavrno propadal. Zapuščena okolica je postala zbirališče za uživalce drog, večkrat so tudi zagoreli okoliški objekti.

Ljubljanska občina je kopališče odkupila leta 2018 od družbe Salomon, za nakup pa so se odločili zaradi “izraženega večjega javnega interesa”, je poročal Dnevnik. Za okoli 10.000 hektarjev zemljišča so plačali okoli pol milijona evrov, nato pa so razpisali arhitekturni natečaj. Izbrali so arhitekturno rešitev Gregorja Trplana in Mojce Gužič Trplan.

Gradbeno dovoljenje so dobili oktobra 2022, vendar so pozneje projekt nekoliko poenostavili, saj so ponudbe gradbincev presegle zagotovljena sredstva. Tako je iz načrta izpadla podzemna garažna hiša, tobogan, notranji bazen pa bo nekoliko bolj plitev. Vrednost projekta je 18,1 milijona evrov z vključenim DDV.

Dodatne težave pri gradnji pokritega 25-metrskega zimskega bazena, 50-metrskega olimpijskega zunanjega bazena in še nekaj otroških bazenov med cesto Pot heroja Trtnika in desnim bregom Ljubljanice so prinesle izjemne padavine v lanskem letu. Zato so morali zgraditi dodatno zaščito pred podtalnico.

“Naleteli smo na ekstremno povišano gladino podtalnice, ki je kljub izvedenim meritvam v prejšnjih letih ni bilo mogoče pričakovati. Izvedba tesnilne talne plošče kot zaščita pred talno vodo je bila zato nujen ukrep, ki ga je izvajalec gradbenih del moral izvesti,” pojasnjujejo na občini.

Ob tem dodajajo, da se izvajalec trudi nadoknaditi zamudo, ki je nastala zaradi dodatnih del. Vseeno ni mogoče pričakovati, da bi bazen že letos sprejel prve plavalce. Na občini računajo, da bodo gradbena dela zaključena do konca leta.

Bazen Vevče
Idejna zasnova novega kopališča v Vevčah (Foto: MOL)

Obratovali bodo Kolezija, Kodeljevo in Laguna

Čeprav sta po več kot desetletju prenovi Ilirije in Vevč v finišu, bo letošnja ljubljanska ponudba zunanjih bazenov enaka kot v preteklih letih – Kolezija, Kodeljevo in Laguna na Ježici.

Kolezija, ob desnem bregu Gradaščice, je bila prenovljena leta 2015. Letos naj bi obiskovalce začeli sprejemati od sredine maja naprej, odvisno od vremena. In koliko bo stalo kopanje? Odgovorni pravijo, da vstopnic ne bodo dražili in bo kopanje stalo enako kot lani.

Dopoldanska tedenska vstopnica bo tako osem evrov, celodnevna 11 evrov. Nekoliko nižje cene bodo za upokojence, študente in dijake, ki bodo morali čez teden plačati osem evrov. Čez vikend in ob praznikih cene poskočijo na 14 evrov oziroma 12 evrov za dijake, študente in upokojence.

Nekoliko cenejše je kopanje na Kodeljevem, kjer napovedujejo, da bodo začeli obratovati predvidoma junija. Na voljo imajo tri zunanje bazene, odrasla vstopnica čez teden pa stane 9,5 evra, za dijake, študente in upokojence pa 6,5 evra. Čez vikend cena poskoči na 11 evrov za odrasle in 7,5 evra za dijake, študente in upokojence.

Najdražje kopanje pa je na Ježici. Odrasla vstopnica stane 14 evrov, otroci do 14. leta morajo plačati 11 evrov. Dijakom, študentom in upokojencem priznajo desetodstotni popust.