Ogromna rast dobička proizvajalca zdravila proti debelosti

Posel Forbes Slovenija 2. maja, 2024 15.15
featured image

V prvih treh mesecih leta je danski Novo Nordisk zabeležil 25,4 milijarde kron (3,4 milijarde evrov) čistega dobička. To je skoraj za tretjino več kot v istem obdobju lani. Rast pripisujejo priljubljenosti zdravil za sladkorne bolnike, ki se uporabljajo tudi proti debelosti.

2. maja, 2024 15.15

Danski farmacevtski velikan je zaradi prodaje zdravil, ki so bila sprva namenjena sladkornim bolnikom, zdaj pa so vse bolj priljubljena kot zdravila proti debelosti, postal najvrednejše podjetje v Evropi.

Priljubljenost zdravil Ozempic in Wegovy se po pisanju STA odraža tudi v njihovih prihodkih od prodaje. Ta je v prvem letošnjem četrtletju zrasla za 24 odstotkov na 65,3 milijarde kron (8,6 milijarde evrov).

Zabeležili so 25,4 milijarde kron (3,4 milijarde evrov) čistega dobička, kar je 28-odstotna medletna rast.

Za okrepitev proizvodnje v prevzem ameriške družbe

Ob objavi četrtletnih rezultatov je Novo Nordisk popravil celoletno napoved. Danci po novem pričakujejo, da se bodo prihodki okrepili med 19 in 27 odstotkov.

“Vse več bolnikov ima koristi od inovativnih načinov zdravljenja,” je ob objavi rezultatov dejal izvršni direktor podjetja Lars Fruergaard Jorgensen.

STA poroča tudi, da bo Novo Nordisk, v želji, da okrepi proizvodnjo najbolj prodajanih zdravil, prevzel ameriško farmacevtsko družbo Catalent. “Dogovor o prevzemu treh Catalentovih proizvodnih enot nam bo zagotovil, da bomo lahko pomagali še več ljudem, ki se spopadajo s sladkorno boleznijo in prekomerno težko,” je še navedel izvršni direktor.