Zadnje projekcije: Slovenija bi lahko v nekaj letih prehitela Italijo

featured image

Slovenija bi lahko imela do leta 2029 večji dohodek na prebivalca kot Italija, kažejo projekcije Mednarodnega denarnega sklada.

4. maja, 2024 09.04

Življenjski standard v državah, ki so se leta 2004 pridružile EU, bi lahko kmalu presegel tistega v državah članicah na jugu stare celine.

To velja tudi za Slovenijo. Do leta 2029 bo dohodek na prebivalca v naši državi ob prilagoditvi kupne moči presegel dohodek v Italiji, kažejo zadnje napovedi Mednarodnega denarnega sklada. Medtem smo Španijo že presegli.

Litva se bo po istem kazalcu z Italijo izenačila, Poljska pa ne bo veliko zaostajala.

S tem bi se, kot poroča Bloomberg, izpolnile obljube, da se bo blaginja v državah, ki so leta 2004 sodelovale pri največji širitvi Unije, približala bogatejšemu zahodu. Proces sicer ni potekal tako hitro, kot je bilo predvideno. Potek je denimo ustavil finančni zlom leta 2008 ter posledična dolžniška kriza evroobmočja.

Boljši temelji že kažejo svoje prednosti

Zadnji napredek bi lahko bil tudi posledica trendov, ki jih gospodarski načrtovalci niso predvideli. Proizvodnja v srednje- in vzhodnoevropskih novinkah se je sicer povečala zaradi tujih naložb in večjega dostopa do trga EU in skladov. A k manjšanju vrzeli je pripomogla tudi počasnejša rast v Italiji.

Medtem pa boljši temelji po pisanju Bloomberga že kažejo svoje prednosti. Smer migracij delavcev, ki si želijo višje plače, se obrača. Prav tako vlade zaradi sorazmerno večjih gospodarstev upajo na večjo politično moč v Bruslju, kar šteje v času lobiranja.