Slovenci lani kupili največ nepremičnin na Hrvaškem

Nepremičnine Forbes 3. maja, 2024 14.06 > 3. maja, 2024 14.07
featured image

Lani so tujci na Hrvaškem sklenili nekaj več kot 12 tisoč nepremičninskih poslov, malo manj kot leto prej. Premešal pa se je tudi seznam tujcev, ki najpogosteje kupujejo stanovanja in hiše pri južnih sosedih.

3. maja, 2024 14.06 > 3. maja, 2024 14.07

Tako kot v Sloveniji tudi na Hrvaškem beležijo ohlajanje nepremičninskega trga, kar se po pisanju Forbes Hrvaška med drugim kaže v manjši prodaji nepremičnin tujcem.

Guverner Hrvaške narodne banke Boris Vujčić pravi, da je padec tujega povpraševanja posledica zategovanja denarne politike Evropske centralne banke (ECB), ki se je začelo julija 2022 in se odraža skozi višanje obrestnih mer za bančna posojila. Tuji vlagatelji se po njegovih besedah ob nakupu nepremičnin običajno zadolžujejo v svojih matičnih državah.

Tujci leta 2022 kupili več kot 13 tisoč nepremičnin

Podatki hrvaške davčne uprave sicer kažejo, da je število transakcij, ki jih opravijo ljudje, ki ne živijo na Hrvaškem, v zadnjih letih močno naraslo. Kupoprodaje nepremičnin so rasle približno skladno z rastjo turističnega obiska.

Leta 2015 je bilo evidentiranih nekaj manj kot pet tisoč transakcij tujcev. Število se je nato iz leta v leto povečevalo. Izjema je bilo le koronsko leto 2020.

Rekord transakcij je bil na Hrvaškem dosežen leta 2022, ko so tujci kupili več kot 13 tisoč nepremičnin. Spomnimo, da je takrat postalo jasno, da bo Hrvaška vstopila v schengen, kar se je zgodilo leto pozneje. Novica je tamkajšnja stanovanja in hiše naredila še bolj privlačne za tujce.

Lani se je nato število nepremičninskih poslov zmanjšalo na nekaj več kot 12 tisoč. Forbes Hrvaška ugotavlja, da so na padec transakcij v največji meri vplivale višje obrestne mere in zato tudi manjše povpraševanje po stanovanjskih posojilih.

Največ nepremičnin pokupimo Slovenci

Se je pa lani zgodila še ena sprememba, saj je Slovenija prehitela Nemčijo na vrhu seznama držav, iz katerih najpogosteje prihajajo kupci hrvaških nepremičnin. Na tretjem mestu so Avstrijci.

Podatki za leto 2023 kažejo, da so osebe s prebivališčem v Sloveniji opravile približno 3.400 nepremičninskih poslov, Nemci okoli tri tisoč, Avstrijci 1.300.

Seznam dopolnjujejo države, iz katerih tradicionalno prihaja več turistov na Jadransko obalo – na primer Češka, Slovaška in Poljska. Okoli 500 transakcij so opravili še rezidenti Bosne in Hercegovine, medtem je zanimiv podatek, da nekaj kupcev prihaja iz Francije in Španije.

Forbes Hrvaška objavlja tudi podatke hrvaške centralne banke, ki kažejo delež nakupov tujcev v celoti kupoprodaj nepremičnin na Hrvaškem. Lani so tujci opravili približno devet odstotkov vseh transakcij, medtem ko je ta delež v dveh prejšnjih letih presegal 11 odstotkov.

Delež je drugačen pri pregledu dejanskih vrednosti transakcij. Tujci namreč v povprečju kupujejo dražje nepremičnine, njihov delež v vrednosti vseh transakcij pa se je v zadnjih treh letih gibal med 15 in 20 odstotki.

Bodo cene nepremičnin na Hrvaškem padle?

Hrvaški centralni bankirji kljub umirjanju povpraševanja večjega upada ne pričakujejo.

"Zaradi močnega zmanjšanja povpraševanja oseb, ki ne živijo na Hrvaškem, so se še posebej odzvale cene na jadranski obali. A vendar, ob upoštevanju močne gospodarske rasti, povečanja plač ter rasti stroškov gradnje, verjetno ni posebej poudarjenih tveganj za znaten padec cen stanovanjskih nepremičnin," trenutne razmere komentirajo pri hrvaški centralni banki.