Kdo je Hrvat, ki prevzema eno največjih živilskih podjetij pri nas

Ljudje Andreja Lončar 8. maja, 2024 05.12
featured image

Panvito prevzema hitro rastoče hrvaško IT podjetje Mplus, katerega večinski lastnik je Stjepan Orešković z ženo Slovenko. Kdo je Orešković in kaj že ima pri nas?

8. maja, 2024 05.12

Hrvaška skupina Mplus je kupila 51-odstotni delež v slovenskem agroživilskem podjetju Panvita, ki z novim strateškim partnerjem zasleduje cilj krepitve položaja na trgih v jugovzhodni regiji.

Peter Polanič je decembra 2022 za Finance dejal, da želi Panvita v prihodnjih letih povečati izvoz v radiju od 400 do 500 kilometrov.

Mplus s širitvijo v živilsko industrijo vzpostavlja četrto poslovno vertikalo – do zdaj je posloval v panogah zunanjega izvajanja oziroma outsourcinga poslovnih procesov (BPO), upravljanja kadrov in e-trgovine. Večino prihodkov podjetje ustvarja z dejavnostjo klicnih centrov.

Živilska industrija jim vseeno ni popolna neznanka. Kot je dejal predsednik uprave Darko Horvat, v diviziji IT storitev že sodelujejo z nekaterimi vodilnimi svetovnimi podjetji v živilski industriji. Tem pomagajo pri optimizaciji procesov in razvoju prodaje.

Kdo je lastnik skupine Mplus in s tem novi večinski lastnik Panvite, ki letno ustvari dobrih 100 milijonov evrov prihodkov, ima 700 zaposlenih in obdeluje 3.500 hektarov površin v Sloveniji?

Iz politike v zdravstvo

Skupino Mplus obvladuje podjetje Meritus ulaganja, ki kotira na zagrebški borzi. Tržna kapitalizacija podjetja je 206 milijonov evrov. Njegova največja lastnika pa sta prek podjetja Orso global Stjepan Orešković in njegova žena, Slovenka Manica Pirc Orešković.

Orešković je bil v letih 1983 in 1984, v svojih dvajsetih, predsednik Zveze socialistične mladine Hrvaške. Leto pozneje je odšel v vojsko, leta 1986 pa je postal asistent na medicinski fakulteti in takrat končal politično pot. 

Kot je pred leti sam pojasnil za Nacional.hr, je s 44 leti postal redni profesor medicine na Medicinski fakulteti v Zagrebu. “Več kot 20 let delam tudi na univerzah v Evropi in Ameriki kot vodja projektov. Končal sem študij sociologije, študiral še gerontologijo, doktoriral pa iz behaviorističnih znanosti,” je leta 2019 dejal za Delo.

Sodeloval je z institucijami, kot so London School of Economics (LSE), Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) in Svetovna banka, ter gostoval na prestižnih svetovnih univerzah, od Harvarda do pariške Sorbone.

Med letoma 2017 in 2022 je bil glavni raziskovalec globalnega projekta farmacevtske družbe Pfizer, njegova dela pa so bila med drugim objavljena pri priznanih založbah Cambridge University Press in British Medical Journal.

Desna roka medijskega tajkuna

V preteklosti je delal tudi v medijih. Na prelomu tisočletja je bil zastopnik založniške hiše Europapress Holdinga (EPH) v večinski lasti Ninoslava Pavića. Ta je veljal za najmočnejšega medijskega podjetnika na Hrvaškem, saj je imel EPH v lasti Jutarnji list, Slobodno Dalmacijo, revijo Gloria in druge. Od leta 2016 se podjetje imenuje Hanza media.

Orešković je v že omenjenem pogovoru za Nacional.hr zanikal tezo, da je kot nekdanji vodja socialistične mladine, ki deluje v medijih, eden najvplivnejših oseb na Hrvaškem, obenem pa priznal, da imajo mediji v hrvaški družbi močen vpliv. 

V času kariere v EPH, ki jo je Orešković sklenil v letu 2012, so mediji poročali tudi o sumih nepravilnosti. Med drugim je Index.hr leta 2010 poročal, kako naj bi Pavić in Orešković s sovlagatelji pod ceno prišla do podjetja Hypo banke HAAC, ki je imel v lasti velik nepremičninski portfelj.

Panvita
Panvita z novim strateškim partnerjem zasleduje cilj krepitve položaja na trgih v jugovzhodni regiji. (Foto: Panvita)

Sledili tehnološkemu razvoju

Leta 2007 je nastalo podjetje Mplus, ki se je ukvarjalo s storitvami klicnih centrov. Podjetje od leta 2019 kotira na zagrebški borzi, v zadnjih letih je zraslo v drugega največjega zaposlovalca z več kot 14 tisoč zaposlenimi. V 16 državah ima skupno 57 podjetij.

Orešković je pred dvema letoma za HRT dejal, da IT storitve mnoga podjetja dajejo v zunanje izvajanje. “Številna velika podjetja po svetu cenijo svoj odnos s strankami in to dejavnost prepustijo nam. Mi smo v vse to vnesli sodobne tehnologije, kar je naša največja prednost. Velik odstotek dejavnosti je robotiziran in podprt s strojnim učenjem. Pravzaprav smo naredili tisto, kar je bilo v tem poslovnem segmentu najpomembnejše – to je, da smo sledili tehnološkemu razvoju,” je dejal.

Kot že omenjeno, zakonca Orešković skupino obvladujeta prek podjetja Orso global. Hrvaški portal Lider media je januarja letos poročal, da je delniški portfelj zakoncev Orešković, upoštevajoč še šestodstotni delež v hotelski družbi Medora, vreden nekaj manj kot 117 milijonov evrov. 

Konec novembra lani je Evropska banka za obnovo in razvoj z dokapitalizacijo v višini 60 milijonov evrov pridobila 28-odstotni delež podjetja, med delničarji hrvaške skupine so še hrvaški pokojninski skladi.  

Širitev s prevzemi v Sloveniji

Orešković je pred časom v oddaji Podjetniški mindset spregovoril o vzporednicah med svetom znanosti in podjetništva. Dejal je, da sta si ta dva svetova vse bolj podobna. “Najuspešnejša svetovna podjetja namenjajo veliko pozornosti razvoju tehnologije in človeškemu kapitalu,” je dejal.

Skupina Mplus je pred leti vložila v blejsko poslovno šolo IEDC. Orešković je tam predsednik upravnega odbora.

Poleg tega je hrvaška skupina pri nas leta 2017 prevzela podjetji Linea Directa in CDE Nove Tehnologije. Lani je nato sklenila še partnerstvo s kadrovsko agencijo Manpower Slovenija in kupila podjetje Konverzija. 

Po poročanju Financ je Orešković tesen prijatelj in sodelavec Sandija Češka, ustanovitelja propadlega Studia Moderna, ki je pred leti tudi nadziral njegovo osrednje podjetje.