Na zavodu za zaposlovanje aprila najmanj brezposelnih doslej

Novice Forbes Slovenija 7. maja, 2024 14.11
featured image

Konec aprila je bilo na zavodu za zaposlovanje registriranih dobrih 45 tisoč brezposelnih, kar je najnižja raven registrirane brezposelnosti doslej.

7. maja, 2024 14.11

Registrirana brezposelnost v Sloveniji je aprila dosegla novo najnižjo raven. Na zavodu za zaposlovanje je bilo ob koncu meseca prijavljenih 45.219 brezposelnih, kar je 3,5 odstotka manj kot marca in sedem odstotkov manj kot aprila lani, so sporočili z zavoda.

V prvih štirih mesecih leta je bila registrirana brezposelnost prav tako nižja kot v enakem obdobju lani. Med januarjem in aprilom je bilo v povprečju 48.356 registriranih brezposelnih, kar je 6,9 odstotka manj kot leto prej.

V aprilu je zavod zabeležil 4.214 novih prijav. To je 1,8 odstotka manj kot marca in dobrih 10 odstotkov več kot aprila lani. Pri novoprijavljenih je raslo predvsem število presežnih delavcev in tistih, ki se jim je iztekla zaposlitev za določen čas. Število presežnih delavcev se je po podatkih zavoda na letni ravni povečalo za skoraj 60 odstotkov.

Z zavoda se je v aprilu odjavilo 5.872 ljudi, kar je 17,7 odstotka manj kot v marcu. Od teh se jih je zaposlilo ali samozaposlilo 3.867 ljudi, kar je slabo četrtino manj kot marca in pol odstotka več kot pred letom dni.

Med tistimi, ki so se zaposlili, je bilo največ prodajalcev, tajnikov, delavcev za preprosta dela v predelovalnih dejavnostih, čistilcev, strežnikov in gospodinjskih pomočnikov v uradih, hotelih in drugih ustanovah, skladiščnikov in uradnikov za nabavo in prodajo, natakarjev, voznikov osebnih vozil, taksijev in lahkih dostavnih vozil, komercialnih zastopnikov za prodajo, zidarjev in delavcev za preprosta dela pri nizkih gradnjah.

Delodajalci so od začetka januarja do konca aprila zavodu sporočili 54.130 prostih delovnih mest. To je 5,8 odstotka manj kot v enakem obdobju lani.