Apple išče nišo v umetni inteligenci: bodo to čipi?

Tehnologija Forbes Slovenija 7. maja, 2024 13.24 > 7. maja, 2024 13.25
featured image

Tehnološki velikan Apple skuša nadoknaditi zaostanek za tekmeci pri uvajanju umetne inteligence v svojo ponudbo.

7. maja, 2024 13.24 > 7. maja, 2024 13.25

Ameriški proizvajalec pametnih telefonov in računalniške opreme Apple razvija lastne čipe, ki bi v podatkovnih centrih lahko poganjali programe umetne inteligence, s sklicevanjem na vire blizu zadevi poroča Wall Street Journal. S potezo bi lahko Apple ujel priključek z drugimi tehnološkimi velikani, ki so v razvoj generativne umetne inteligence že vložili milijarde.

Applov projekt se imenuje ACDC (Apple Chips in Data Centres). Apple je v zadnjem desetletju postal eden glavnih razvijalcev čipov, ki jih izdelujejo za svoje izdelke iPhone, iPad, Apple Watch in računalnike Mac. Projekt ACDC je aktiven že več let, Apple pa pri razvoju in zagonu proizvodnje sodeluje s tajvanskim partnerjem TSMC.

Čipi za strežnike v podatkovnih centrih bi se po vsej verjetnosti osredotočali na poganjanje modelov umetne inteligence, ne na njihovo usposabljanje z velikimi količinami podatkov. Po pisanju WSJ bo na tem področju še naprej prevladovala Nvidia.

Ni še znano, kdaj bi lahko pri Applu predstavili nov čip, če sploh. Junija lani so na konferenci razvijalcev napovedali več izdelkov s področja umetne inteligence, piše WSJ.

Apple Watch
Applovi novi izdelki bodo opremljeni s čipi serije M, ki naj bi bili dovolj zmogljivi tudi za nekatere funkcije umetne inteligence. (Foto: PROFIMEDIA)

Zaostanek za tekmeci

Po prihodu klepetalnika ChatGPT novembra 2022 so tehnološki velikani, med njimi Microsoft in Meta, vložili več milijard dolarjev za razvoj lastnih produktov na področju generativne umetne inteligence. Medtem delničarji Appla niso najbolj zadovoljni, ker Apple še ni predstavil nobenih večjih projektov na tem vročem tehnološkem področju.

“Še naprej se počutimo zelo optimistično glede naše priložnosti na področju generativne umetne inteligence in izvajamo znatne naložbe,” je v intervjuju za Reuters povedal izvršni direktor Appla Tim Cook.

Drugi velikani so na račun ponudbe umetne inteligence beležili tudi rast delnic. Največ uspeha je imel Microsoft, ki je po lansiranju ChatGPT sklenil partnerstvo z razvijalcem OpenAI in vanj vložil 10 milijard dolarjev. Pozneje je OpenAI tehnologijo vdelal tudi v svoje izdelke, med njimi v spletni brskalnik Bing in programe Office.

V začetku letošnjega leta je Microsoft izrinil Apple z mesta največjega podjetja na svetu. Prednost se le še povečuje. Microsoft je vreden nekaj več kot tri tisoč milijard dolarjev, Apple pa 2.800 milijard. Od začetka leta je Microsoftova delnica zrasla za dobrih 11 odstotkov, Applova pa je padla za dobra dva odstotka.

Izvršni direktor Appla Tim Cook
Glavni izvršni direktor Appla Tim Cook miri, da Apple pripravlja svojo ponudbo umetne inteligence. Foto: PROFIMEDIA

Tržna niša

Applova obstoječa zmogljivost pri proizvodnji čipov bi lahko bila ena od možnosti, kjer lahko podjetje najde prednost pred drugimi velikani na področju umetne inteligence. Med svojimi tekmeci ima Apple najdaljšo zgodovino in največ uspeha pri izdelavi čipov. Podjetje je leta 2010 prvič začelo vgrajevati lastne procesorske čipe v telefone iPhone in tablice iPad.

Leta 2017 je Apple začel v svoje čipe za mobilne telefone vgrajevati procesorje, ki temeljijo na umetni inteligenci. Leta 2020 je začel nadomeščati Intelove čipe v svojih računalnikih Mac z lastnim silicijem. V torek bo podjetje predstavilo nov iPad, ki bi lahko imel tudi nov procesor M-serije. Ti novi čipi, ki bodo vključeni v potrošniške izdelke, naj bi bili zmožni določenih funkcij umetne inteligence, še piše WSJ.