Hrvati prevzeli še eno slovensko živilsko podjetje

featured image

Hrvaška skupina Mplus je kupila 51-odstotni delež v slovenskem agroživilskem podjetju Panvita.

7. maja, 2024 11.16

Hrvaška družba Mplus je za 51-odstotni delež murskosoboškega živilskega podjetja Panvita odštela 50 milijonov evrov, so v sporočilu za javnost zapisali pri obeh podjetjih. Panvita s kapitalsko injekcijo načrtuje pospešitev širitve na trge jugovzhodne Evrope.

“V skupini Mplus smo prepoznali najboljšega strateškega partnerja za razvoj in pozicioniranje Panvite in nove skupine kot vodilne živilske družbe v regiji. S strateškimi prevzemi in konsolidacijami znotraj sektorja v regiji, kot nadgradnjo večdesetletnega strokovnega znanja ekipe v Panviti, bomo v partnerstvu z Mplus zagotovili dodaten kapital in znanje, potrebna za rast in uresničevanje naših načrtov,” je dejal predsednik uprave Skupine Panvita Peter Polanič.

Vodstvu Panvite, ki ga trenutno sestavljata Polanič in izvršni direktor Toni Balažič, se bosta v okviru partnerstva pridružila finančni direktor in predsednik nadzornega sveta iz Mplusa.

Skupina Mplus je v lasti Stjepana Oreškovića. Leta 2021 so hrvaški mediji poročali, da gre za drugo največje hrvaško podjetje, ki se ukvarja z outsourcingom tehnologije, IT-storitev in poslovnih procesov. Kot je navedeno v današnjem sporočilu za javnost, bo skupina po zaključku naložbe v Panvito in odobritvi regulatorja ustvarila 500 milijonov evrov prihodkov.

Panvita je predlani praznovala svojo stoletnico obstoja, v letu 2022 pa je ustvarila 117 milijonov evrov prihodkov. Skupina zaposluje več kot 700 ljudi in obdeluje več kot 3.500 hektarjev kmetijskih površin. Na njih prideluje predvsem pšenico, oljno ogrščico in semenska žita. V zadnjem obdobju se povečuje tudi delež povrtninarstva, zlasti jagode, šparglji in mak, sodeč po zadnjem objavljenem letnem poročilu.

Panvita
Panvita iz Murske Sobote načrtuje širitev na trge jugovzhodne Evrope (Foto: Google Zemljevidi)

Prisotnost v Sloveniji

Naložba v Panvito sicer ni prvi nakup Mplusa v Sloveniji. Tu je hrvaška skupina leta 2017 prevzela podjetji Linea Directa in CDE Nove Tehnologije. Lani je nato sklenila partnerstvo s podjetjem Manpower Slovenija in kupila podjetje Konverzija. Mplus je tudi delničar blejske poslovne šole IEDC.

Skupina Mplus je lani ustvarila 303 milijone evrov prihodkov, kar je 69 odstotkov več kot leta 2022. Dobiček pred amortizacijo (EBITDA) je zrasel za 28 odstotkov in dosegel 34 milijonov evrov.

“Naložba v Skupino Panvita je za Mplus korak v nov poslovni segment, a skozi obstoječe delovanje v panogi BPO (zunanje izvajanje podpornih procesov) že sodelujemo z nekaterimi vodilnimi svetovnimi podjetji v živilski industriji pri optimizaciji procesov in razvoju prodaje. Po istem principu smo gradili tudi naši drugi poslovni vertikali, upravljanje človeških virov in e-trgovino,” je povedal Darko Horvat, predsednik uprave Mplusa.

Žveglič: Predlagamo spremembo zakonodaje

Predsednik Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije Roman Žveglič je ob prevzemu Panvite spomnil, da ima družba več kot 3.000 hektarjev v najemu od sklada kmetijskih zemljišč.

“Že ob prodaji Perutnine Ptuj smo predlagali spremembo zakona, da bi se pogodba ob prevzemu prekinila in bi se potem sklenila nova najemna pogodba,” je opozoril.