Druga najbogatejša slovenska družina v še en prevzem na Hrvaškem

Posel Forbes Slovenija 8. maja, 2024 10.00
featured image

Skupina Iskra je včeraj opravila svoj četrti prevzem na Hrvaškem z Elkinim nakupom polovičnega deleža v podjetju Elkakon.

8. maja, 2024 10.00

Družba Elka, ki je v lasti slovenske skupine Iskra, je kupila 50-odstotni delež v družbi Elkakon, ki se ukvarja s proizvodnjo industrijskih vodnikov. To je četrti Iskrin prevzem na Hrvaškem, poroča hrvaški časnik Jutarnji list.

Pogodbo o nakupu lastniškega deleža v Elkakonu so v torek v Zagrebu podpisali Matija Šešok, predsednik uprave Elka, ter Miljenko Hacek in Tihomir Hacek, lastnika Cotra Business Centra, ki je imel 50-odstotni delež v Elkakonu. Iskra je maja 2021 od Miljenka Hacka prevzela lastništvo družbe Elka, največjega proizvajalca električnih kablov v tem delu Evrope.

Pri podpisu pogodbe je bil prisoten tudi Dušan Šešok, glavni direktor in večinski lastnik Iskre, ki je leto 2023 zaključila s skoraj 300 milijoni evrov konsolidiranih prihodkov.

“Za skupino Iskra je to neke vrste zaokrožitev transakcije prevzema kabelske dejavnosti, hkrati pa tudi širitev sodelovanja in partnerstva s skupino Končar. Gre za dve regionalni blagovni znamki, ki sta s svojimi izdelki prisotni globalno. Verjamem, da lahko Iskra in Končar sodelujeta intenzivneje in na drugih področjih. Našo strategijo vidim kot prvi korak v tej smeri, da se širimo s prevzemi podjetij s tržnim potencialom, ki lahko v sinergiji z Iskro pomnožijo dodano vrednost,” je dejal Dušan Šešok.

Hrvaško podjetje Elka
Iskra je hrvaško družbo Elka prevzela maja 2021 (Foto: Borna Filič/PIXSELL/BOBO)

Naravno sosledje dogodkov

Podjetje Elkakon je bilo ustanovljeno konec leta 2003 in je nadaljevalo večletno proizvodnjo okroglih in profilnih industrijskih vodnikov ustanovnega podjetja, piše v sporočilu za javnost. Elkakonova proizvodna zmogljivost znaša okrog 1.150 ton letno, kar uvršča tega domačega proizvajalca v ponudbi okroglih in profiliranih industrijskih vodnikov med največje na Hrvaškem in v sosednjih državah, še poroča Jutarnji list.

“Rekel bi, da gre za nadaljevanje procesa, ki smo ga začeli pred tremi leti v smislu prevzema proizvodnega dela Elke na naši lokaciji v Kolodevčini. Verjamem, da Iskrina predanost proizvodnemu sektorju lahko sinergijsko prispeva k nadaljnjemu razvoju Elakona. Ker ima moje podjetje Cotra kot matično druge prioritete, je to naravno sosledje dogodkov. Nisem seznanjen s poslovanjem Elke po prevzemu, me pa veseli dejstvo, da je Iskra – kot napovedano – pred prevzemom vložila precejšen kapital v izboljšanje proizvodnje,” je dejal Miljenko Hacek.

Polovica lastniškega deleža te družbe še vedno ostaja v rokah družbe ‘Končar – distribucijski in specialni transformatorji’. Njen predsednik uprave Vanja Burul o novonastalih razmerah pravi: “Po prenehanju solastniškega razmerja s prejšnjim partnerjem v družbe Elkakon, podjetjem Cotra, poudarjamo, da je bilo dolgoletno sodelovanje uspešno in da se s tem ne konča, ampak se nadaljuje tudi na nekaterih drugih poslovnih področjih, ki nas vežejo od prej. Pričakujemo enako dobro in visoko kakovostno partnerstvo novega solastnika. To spremembo vidimo le kot ugodno priložnost za krepitev dosedanjih trdnih pozicij. Verjamemo, da bo novi partner prinesel novo moč in potrjen know-how z različnih industrijskih področij. Z združevanjem naših in njihovih znanj pričakujemo nadaljnji razvoj in krepitev poslovanja.”

Hrvaško podjetje Elka
Elka je največji proizvajalec električnih kablov v regiji (Foto: Borna Fili/PIXSELL/BOBO)

Četrti prevzem

Gre za četrti prevzem Iskre na Hrvaškem. Leta 2021 je prevzela tovarno kablov Elka, leta 2019 ladjedelnico Šibenik in letos spomladi še splitski Elmap, eno vodilnih podjetij v regiji na področju avtomatizacije naprav za čiščenje odpadne in pitne vode.

Družina Šešok je na lestvici najbogatejših Slovencev revije Finance Manager na petem mestu, z ocenjenim premoženjem 270 milijonov evrov.