Usoda četrtinskega deleža Hranilnice Lon v rokah švicarskih stečajnikov

Posel Forbes Slovenija 7. maja, 2024 16.56
featured image

Stečajna pisarna v Švici je prejela več ponudb za delež v Hranilnici Lon, ki je v lasti investicijskega sklada Kylin Prime Group.

7. maja, 2024 16.56

V začetku maja se je iztekel rok za sprejem ponudb za nakup približno četrtinskega deleža v Hranilnici Lon, ki ga ima v lasti Kylin Prime Group v stečaju. Stečajna pisarna v Švici je prejela več ponudb, v kratkem pa naj bi sprejela odločitev o izvedbi interne dražbe med prejetimi ponudbami ali javne dražbe, poroča Slovenska tiskovna agencija (STA).

Interes za nakup deleža naj bi neuradno imele nekatere banke, navzoče na slovenskem bančnem trgu, pa tudi podjetja, ki so lastniki manjšinskih deležev v Lonu. Največja posamična delničarja Lona sta Otmar Zorn in gradbeno podjetje GIC Gradnje z nekaj več kot 41-odstotnim deležem, pri čemer imata vsak dovoljenje Banke Slovenije za do 20-odstotni delež. Večja delničarja sta s skupaj 9,8 odstotka še finančna družba AG in njena hčerinska družba Eta Kamnik.

Skladu Kylin Prime Group, katerega ustanovitelj in vodja je kitajski poslovnež Dai Kai, glasovalne pravice v Lonu mirujejo od pomladi 2019, od lanskega maja pa je sklad v stečajnem postopku. V okviru tega postopka je na prodaj njegov 24,96-odstotni delež v Lonu.

Glasovalne pravice skladu mirujejo zaradi ugotovitev Banke Slovenije in Agencije za trg vrednostnih papirjev (ATVP) o kršitvi prevzemne zakonodaje oz. usklajenem delovanju. Kitajski lastnik ni dobil dovoljenja centralne banke za kvalificiran delež v Lonu, ker ni pojasnil izvora premoženja, s katerim je želel pridobiti večinsko lastništvo.

Hranilnica Lon
Delničarji Hranilnice Lon bodo na skupščini konec maja odločali o predlogu uporabe lanskega dobička za kritje izgube preteklih let. (Foto: Žiga Živulović jr./BOBO)

Konec meseca skupščina

Medtem je vodstvo Lona objavilo sklic skupščine, ki bo 30. maja. Na njej bodo delničarji med drugim odločali o predlogu, da se čisti dobiček za lani v višini 2,4 milijona evrov uporabi za pokrivanje prenesene izgube preteklih let. S tem ukrepom bi se bilančna izguba znižala na dva milijona evrov.

Na skupščini bodo odločali še o tem, da se za nadzornika za nov mandat imenuje sedanji predsednik nadzornikov Christoph Geymayer, o predlaganih spremembah statuta ter o tem, da se za revizorja poslovanja med letoma 2024 in 2027 imenuje družbo BDO Revizija, izhaja iz sklica, objavljenega na spletni strani hranilnice.

Nekdanja upravna stavba Droga
Kai Dai je leta 2020 kupil tudi nekdanjo upravno stavbo Droge Portorož. (Foto: Srdjan Živulović/ BOBO)

Stečaji in propadle naložbe

V stečaju je tudi družba Kylin Prime Capital, ki je prav tako v lasti Kaija. Na predlog ATVP, ki je ugotovila, da družba na registriranem poslovnem naslovu ni dosegljiva, se je začel postopek izbrisa vpisa iz sodnega registra brez likvidacije, ki se je ustavil. Nato se je na predlog finančne uprave v začetku januarja nad to družbo začel stečajni postopek.

V stečajnem postopku je upraviteljica Angelika Lukačić priznala za okoli 118 tisoč evrov navadnih in prednostnih terjatev. Največ so jih prijavili družba Kuehne+Nagel ter finančna uprava in ATVP, še piše STA. Zaključek stečajnega postopka je predviden konec leta, izhaja iz današnjih objav na Ajpesu.

Kot smo pisali na Forbes Slovenija, je Kai leta 2020 s podjetjem Casa Del Sal kupil nekdanjo upravno stavbo Droge Portorož na slovenski obali. Čeprav naj bi imel Dai načrte za gradnjo hotela na lokaciji, se stanje znamenite portoroške vile od takrat ni spremenilo. Dai je za podjetje Casa Del Sal odštel 4,3 milijona evrov, Kylin Group pa ima v njem 50-odstotni delež.

Ljubljansko sodišče je lani maja vložilo postopek za izbris družbe iz sodnega registra brez likvidacije, saj da družba na registriranem poslovnem naslovu ni dosegljiva in da nima vidnih oznak svojega delovanja niti poštnega predalnika.