Naslednik italijanske modne hiše je odprt za prevzeme

Posel Forbes Slovenija 7. maja, 2024 16.09
featured image

Italijanska modna hiša Prada vedno išče potencialne prevzemne tarče, je v pogovoru z novinarji dejal sin ustanoviteljev podjetja.

7. maja, 2024 16.09

“Vedno smo bili in vedno bomo pozorni na nove priložnosti,” je ob odprtju nove tovarne pletenin blizu Perugie dejal Lorenzo Bertelli, trenutni direktor trženja pri Pradi in najverjetnejši dedič imperija, ki so ga ustanovili njegovi starši Miucca Prada in Patrizio Bertelli.

Izjava sproža vprašanja o potencialnih prevzemnih tarčah za Prado, ki je v prvem četrtletju poslovala bolje od glavnih tekmecev in letos načrtuje naložbe v proizvodnjo. Pretekli mesec je namreč modni velikan Giorgio Armani, ki se bliža 90. letu starosti, v intervjuju za Bloomberg namignil, da v svojih načrtih za nasledstvo ne izključuje možnosti združitve svojega imperija z drugim podjetjem.

Bertelli ni želel komentirati, ali je v Pradinih prevzemnih načrtih tudi Armani. Dejal je le, da ni seznanjen z Armanijevimi načrti za svoje podjetje.

Lorenzo Bertelli
Naslednik Prade Lorenzo Bertelli je tudi profesionalni voznik relija. (Foto: PROFIMEDIA)

Dobro poslovanje

Prada, ki ima poleg istoimenske znamke v lasti tudi znamko Miu Miu, je v prvem četrtletju poslovala bolje od mnogih tekmecev. V treh mesecih je ustvarila 1,19 milijarde evrov prihodkov, kar je 16-odstotna letna rast. Delnica podjetja je od začetka leta na hongkonški borzi pridobila 37 odstotkov.

Za primerjavo, francoski tekmec Kering, katerega vodilna znamka je Gucci, je od začetka leta izgubil 19 odstotkov vrednosti, medtem ko se Gucci skuša znova uveljaviti kot ekskluzivna luksuzna znamka.

Kot piše Bloomberg, je italijanski luksuzni sektor s Prado in Armanijem na čelu še vedno v veliki meri neodvisen, podjetja pa v družinski lasti. Več kapitala za prevzeme imajo zato na voljo francoski rivali, kot sta konglomerata LVMH in Kering.

Miucca Prada
Miucca Prada je pri 74 letih še vedno kreativna direktorica pri znamki Miu Miu, pri Pradi pa si ta položaj deli z Rafom Simonsom. (Foto: PROFIMEDIA)

Naložbe

Prada namerava v naslednjih letih vložiti od 70 do 80 milijonov evrov na leto v industrijske obrate. Znesek ne vključuje morebitnih prevzemov, ki bi pod okrilje družbe pripeljali tiste dobavitelje, ki so vse pomembnejši za skupino, je na istem dogodku povedal izvršni direktor Prade Andrea Guerra, piše Reuters.

Guerra, ki je med drugim 10 let vodil izdelovalca očal Luxottica, je k Pradi prišel lani, da bi olajšal prehod na naslednjo generacijo družine. Krmilo skupine naj bi v prihodnosti prevzel sin ustanoviteljev Lorenzo.