Boštjančič potrdil: Pošta in Zavarovalnica Triglav ostajata strateški naložbi

Novice Jan Artiček 9. maja, 2024 14.07
featured image

Zavarovalnica Triglav in Pošta Slovenije ostajata med strateškimi naložbami, je na tiskovni konferenci po seji vlade ponovil minister za finance Klemen Boštjančič.

9. maja, 2024 14.07

Vlada je na današnji redni seji potrdila dolgo pričakovano novo strategijo upravljanja državnih naložb, prvič pa so obravnavali tudi proračuna za leti 2025 in 2026.

S strategijo vlada sledi “predpisani strukturi zakona o SDH,” ki so jo prilagodili trenutnim razmeram. “Nekaj podjetij je bilo po letu 2015 prodanih ali pa so šli v stečaj, hkrati pa je bila SDH pripojena Družba za upravljanje terjatev bank” oziroma tako imenovana slaba banka, je po seji vlade dejal minister za finance Klemen Boštjančič.

Nove smernice upravljanja državnih naložb se nanašajo na 84 naložb Slovenskega državnega holdinga (SDH). Med njimi je 34 naložb uvrščenih med strateške, osem med pomembne, 42 pa je portfeljskih naložb. Slednje zasledujejo le gospodarske cilje.

Ciljni donos portfelja je postavljen pri osmih odstotkih, pri čemer se upošteva tudi vrsta posameznih naložb. Po Boštjančičevih besedah je ključen cilj strategije ekonomski, in sicer dvig produktivnosti v podjetjih v državni lasti. “Torej da družbe z danimi sredstvi naredijo več.”

Predlog strategije pa ne vključuje le kapitalskih naložb, ampak se nanaša na širše naložbe, tudi terjatve in nepremičnine v lasti SDH, je še dejal minister.

Slovenski državni holding
V novi strategiji je 84 državnih naložb. (Foto: Žiga Živulović Jr./BOBO)

Pošta Slovenije in Zavarovalnica Triglav

Pošta Slovenije in Zavarovalnica Triglav tudi v novi strategiji ostajata uvrščeni med strateške naložbe, je znova poudaril Boštjančič. O tem smo sicer poročali na naših straneh.

V začetku aprila so se v javnosti pojavile informacije, da naj bi strategija ‘prekvalificirala’ Pošto Slovenije in Zavarovalnico Triglav iz strateških v pomembne naložbe, kar je vzbudilo skrbi o privatizaciji teh družb. Ministrstvo za finance je trdilo, da je šlo pri razvrstitvi za tehnična vprašanja in ne namero o prodaji.

“Namen nikoli ni bila njuna privatizacija. Ta bojazen je zdaj še dodatno odpravljena,” je danes dejal minister in dodal, da se je ministrstvo odločalo izključno na strokovnih oziroma tehničnih kriterijih.

Kot smo pisali na Forbes Slovenija, je ponovna uvrstitev družb med strateške naložbe razveselila del koalicije in sindikate. Sindikat poštnih delavcev je sicer napovedal stavko za 3. junij, med razlogi za nezadovoljstvo zaposlenih pa so navedli tudi možnost privatizacije.

Napis na stavbi Pošte Slovenije
Pošta Slovenije ostaja strateška naložba države. (Foto: Borut Živulović/BOBO)

Proračun

Vlada je na današnji seji opravila tudi prvo proračunsko sejo in začela proces priprave proračunov za leti 2025 in 2026.

Kot je dejal Boštjančič, lahko na podlagi sprejetega fiskalnega okvirja proračunski odhodki v teh letih znašajo 17,1 milijarde evrov. V naslednjem mesecu bo sledilo usklajevanje teh odhodkov.

Druga seja je predvidena v začetku julija, vlada pa bo proračunske dokumente potrjevala septembra.

Predloga bosta sledila srednjeročnemu cilju vzdržnosti javnega dolga in ohranjanja primanjkljaja države pod mejo treh odstotkov bruto domačega proizvoda (BDP). V ospredju bodo ostali popoplavni ukrepi in ukrepi za krepitev razvoj gospodarstva. Te bodo podpirali evropski viri iz Načrta za okrevanje in odpornost, je dejal minister.