NLB do konca desetletja želi postati enkrat večja

Posel Forbes Slovenija 9. maja, 2024 13.10
featured image

NLB želi z novo strategijo skupine do konca leta 2030 ustvariti okoli 50 milijard evrov bilančne vsote, dve milijardi evrov prihodkov in milijardo dobička. Priložnosti vidi tudi v regiji jugovzhodne Evrope, v kateri je navzoča.

9. maja, 2024 13.10

Skupina NLB je na današnjem dnevu vlagateljev NLB predstavila novo strategijo skupine do konca leta 2030, poroča STA. “Strategija je kredibilna, saj bo regija rasla hitreje od zahodnih držav. Regijo, v kateri NLB deluje, vidimo kot regijo priložnosti,” je na drugem dnevu vlagateljev, ki ga je pripravila NLB, povedal predsednik uprave NLB Blaž Brodnjak. Dodal je, da načrtujejo organsko rast skupine, pripravljeni pa so tudi na morebitne prevzemne priložnosti v regiji.

Pokrili naj bi vse trge nekdanje Jugoslavije

Skupina deluje v Sloveniji, Severni Makedoniji, BiH, Kosovu, Črni gori in Srbiji. Ima 2,9 milijona strank, skoraj 8000 zaposlenih in 408 poslovalnic. Bilančna vsota skupine je konec marca znašala dobrih 26 milijard evrov. Na zemljevidu v regiji skupini manjka Hrvaška. A tudi tu se stvari premikajo v pravo smer, je dejal Brodnjak. Prvi mož banke verjame, da bo skupini uspelo postati prva in edina finančna institucija v regiji, ki bi pokrila vse trge nekdanje Jugoslavije in poslovno povezala regijo.

Predsednik uprave NLB Blaž Brodnjak
Predsednik uprave NLB Blaž Brodnjak verjame, da jim bo uspelo priključiti še Hrvaško. (Foto: Igor Kupljenik/BOBO)

NLB je lani kupila družbo SLS Holdco, ki je matična družba Summit Leasing Slovenija, od sklada, ki ga upravlja podružnica družbe Apollo Global Management in Evropske banke za obnovo in razvoj. Nakup po navedbah NLB prinaša vodilni položaj NLB na slovenskem trgu, po pridobitvi vseh dovoljenj, na katera še čakajo, pa tudi vstop na hrvaški trg.

Banka želi biti vodilna v jugovzhodni Evropi in skupina, ki ponuja ne le bančnih, temveč vse finančne storitve za prebivalce in podjetja. Spodbujala bo univerzalni in digitaliziran bančni model, usmerjena bo v lokalne naložbe in v preudarno upravljanje tveganj. Ob tem napoveduje, da bo zviševala tudi donose za svoje delničarje.

Ob objavi poslovnih rezultatov za letošnje prvo četrtletje je banka izboljšala napoved za letošnje leto. V letu 2024 naj bi se prihodki skupine NLB namesto okoli 1,1 milijarde evrov dvignili na 1,2 milijarde evrov, kolikor naj bi znašali tudi leta 2025. Zmogljivost skupine za združitve in prevzeme znaša do štiri milijarde evrov tveganju prilagojene aktive.

V pripravi so nekatere spremembe zakonodaje

Za delovanje finančne industrije je pomembno regulativno okolje, zato je bil osrednji govorec na dnevu vlagateljev NLB minister za finance Klemen Boštjančič. Dejal je, da je skrb za dobro razvit kapitalski trg ena od osrednjih nalog ministrstva. Spomnil je, da je vlada lani sprejela strategijo razvoja trga kapitala v Sloveniji do leta 2030. “Le razvit trg kapitala lahko koristi gospodarstvu, predvsem malemu gospodarstvu, in prebivalstvu,” je dejal.

Finančni minister Klemen Boštjančič
Finančni minister Klemen Boštjančič: “Dobro razvit kapitalski trg ena od osrednjih nalog ministrstva.” (Foto: Borut Živulović/BOBO)

“Zagotoviti moramo, da trg deluje zakonito in transparentno,” je dodal. Spomnil je na izdajo prve državne ljudske obveznice, s katero so spodbudili ljudi, da prelijejo bančne depozite na trg kapitala. V pripravi so spremembe zakonodaje, ki bo omogočila zadolževanje občin z izdajo občinskih obveznic. Medresorska delovna skupina pripravlja predlog prenovljenega nacionalnega programa finančnega izobraževanja z akcijskim načrtom.

Današnjemu dnevu vlagateljev NLB bo v petek sledila slovenska in hrvaška investicijska konferenca, ki bo zainteresiranim vlagateljem ponudila priložnost za srečanje z nekaterimi od vodilnih podjetij s teh dveh trgov, še poroča STA. S tem bodo lahko pridobili celovit pogled na možnosti za naložbe ter informacije o dejavnikih rasti, o priložnostih in izzivih v regiji, so prepričani v NLB.