Na Rudniku raste nova soseska s 170 stanovanji. Koliko bo stal kvadratni meter?

Nepremičnine Marko Rabuza 10. maja, 2024 05.30
featured image

Ob Jurčkovi cesti v Ljubljani je že nekaj mesecev gradbišče. Na njem bo do leta 2026 zraslo 170 stanovanj, cene za kvadratni meter pa bodo med 4.000 in 5.500 evri.

10. maja, 2024 05.30

V začetku leta se je na ljubljanskem Rudniku odprlo eno največjih stanovanjskih gradbišč v zadnjih mesecih. Na Jurčkovi, ob Poti spomina in tovarištva, je družba Prva hiša začela gradnjo 170 stanovanj. Razporejena bodo v osem blokov s po tremi nadstropji, stanovanja pa bodo imela terase z visečimi vrtovi.

Na gradbišču so za zdaj končali izvedbo betonskih pilotov in začeli konstrukcijska dela. Konec januarja je tudi uradno stekla prodaja, do zdaj so po besedah direktorja Frana Toša prodali 55 stanovanj.

“Zanimanje in dinamika prodaje sta skladna s pričakovanji,” Toš odgovarja na vprašanja, ali je interes kupcev pričakovan in dodaja, da stanovanja na trg dodajajo postopoma.

Največ povpraševanja je po dvosobnih stanovanjih, ki imajo 40 kvadratnih metrov in so v večini že prodana. “Takšnih stanovanj ni bilo veliko, saj izkušnje kažejo, da kupci ta stanovanja kupujejo z namenom oddaje, torej kot investicijo,” dodaja Toš. Največ je tako trisobnih stanovanj, nekaj pa je tudi štiri- in večsobnih z večjimi terasami.

Cene od 4.000 do 5.500 evrov za kvadratni meter

Enotne cene kvadratnega metra nimajo, saj se ta razlikuje od lege stanovanja ter površine bivalnega dela in terase. Razpon s parkirnimi prostori in davkom na dodano vrednost je med 4.000 in 5.500 evri. Približno 70 kvadratnih metrov veliko trosobno stanovanje z od 12 do 30 kvadratnimi metri veliko teraso in parkirnim prostorom stanejo med 400.000 in 470.000 evri.

Od začetka gradnje so po besedah Toša cene že nekajkrat spremenili in povišali, to pa bodo počeli tudi v prihodnje.

Projekt ocenjujejo na 70 milijonov evrov

Celoten projekt naj bi bil vreden 70 milijonov evrov, vendar Toš ob tem ne razkriva podrobnosti – koliko so odšteli za zemljišče in koliko bo stala gradnja ter kako bodo financirali projekt. Za Finance je Toš januarja dejal, da 70 milijonov pričakujejo od prodaje stanovanj. Zemljišča so odkupili od več različnih fizičnih oseb.

Družba Prva hiša je v preteklosti razvijala že več nepremičninskih projektov. Gradili so tudi že na Rudniku, na sosednjem zemljišču, kot načrtujejo zgoraj omenjeno naselje.

Takrat so odkupili nasedli projekt prvotnega investitorja Petra Roberta Zajca, ki ima v lasti skupino Ultrales, je pred leti poročal Siol.

Na sosednjem zemljišču že zgradili 96 stanovanj

Zemljišče je bilo v lasti NKBM, ki ga je prodala GIC Gradnjam Ivana Cajzka, ta pa je nato hitro preprodal družbi Prva hiša. Cajzek je za zemljišče plačal 2,82 milijona evrov, za koliko ga je prodal naprej, ni znano. Toš je leta 2020 za Delo projekt Jurčkova 96 ocenil na 30 milijonov evrov, povprečna cena kvadratnega metra stanovanja pa je bila ob gradnji, leta 2020, 3.300 evrov.

Pred leti so odkupili tudi nedokončan poslovno-stanovanjski objekt Glavni trg v Mengšu, kjer so zgradili 80 oskrbovanih stanovanj. V objektu je tudi več manjših trgovin, njihov največji projekt pa je bila gradnja soseske Tacenski dvori v Ljubljani, kjer je 316 stanovanj.

Ob Tošu, ki je največji posamični lastnik Prve hiše, sta družbenika še Zvone Jagodic, soustanovitelj spletnega iskalnika Najdi.si, ki so ga leta 2007 prodali Telekomu Slovenije, in Gregor Skok.